Cum a dat Intel cu piciorul unui parteneriat care ar fi redresat-o în cursa AI

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Intel / Sursa: flickr.com
Intel / Sursa: flickr.com
În urmă cu aproximativ șapte ani, compania a avut șansa de a cumpăra o participație la OpenAI, pe atunci o organizație de cercetare non-profit la început de drum care lucra într-un domeniu mai puțin cunoscut la acea vreme, inteligența artificială.

Pe parcursul mai multor luni cuprinse între 2017 și 2018, directorii celor două companii au discutat diverse opțiuni, inclusiv cumpărarea de către Intel a unei participații de 15% pentru 1 miliard de dolari, conform unor surse citate de Reuters.

Aceștia au discutat, de asemenea, despre achiziționarea de către Intel a unei participații suplimentare de 15% în OpenAI, în cazul în care Intel i-ar fi vândut hardware la costul de producție, conform acelorași surse.

Intel a decis în cele din urmă să nu încheie această tranzacție, în parte pentru că directorul general de atunci, Bob Swan, nu credea că modelele de inteligență artificială vor ajunge pe piață în viitorul apropiat, mai spun sursele.

 

De ce voia OpenAI o colaborare cu Intel

OpenAI a fost interesată de o investiție din partea Intel deoarece aceasta i-ar fi redus dependența de cipurile Nvidia și i-ar fi permis startup-ului să își construiască propria infrastructură. Un alt motiv pentru care această înțelegere a căzut este că unitatea de centre de date a Intel nu a dorit să producă cipuri la cost de producție pentru OpenAI.

 

Consecințele

Decizia Intel de a nu investi în OpenAI, care a lansat revoluționarul asistent bazat pe AI ChatGPT în 2022, companie care acum este evaluată la aproximativ 80 de miliarde de dolari, nu a fost făcută publică anterior.

Această ocazie ratată este doar una dintr-o serie de ghinioane care pentru Intel care a fost vârful de lance în producția de cipuri pentru PC în anii 1990 și 2000, împiedicându-se acum în era inteligenței artificiale, potrivit surselor consultate de Reuters, inclusiv foști directori Intel și experți din industrie.

Săptămâna trecută, rezultatele Intel din al doilea trimestru au declanșat o scădere a prețului acțiunilor cu mai mult de un sfert din valoarea lor, în cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimii 50 ani.

 

Pierderi masive

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, compania de tehnologie valorează mai puțin de 100 de miliarde de dolari. Liderul de până acum al pieței de cipuri încă se luptă să lanseze pe piață un produs de succes în domeniul cipurilor pentru inteligență artificială.

Intel este acum eclipsat de rivalul Nvidia, cu o valoare de 2,6 trilioane de dolari, care a trecut tehnologia dedicată graficii pentru jocuri video la cipurile de inteligență artificială necesare pentru a construi, antrena și opera sisteme mari de AI, precum modelele GPT4 al OpenAI și Llama al Meta Platforms. Intel a rămas, de asemenea, în urma AMD, în valoare de 218 miliarde de dolari acum.

Întrebat despre progresele sale în domeniul inteligenței artificiale, purtătorul de cuvânt al Intel a făcut referire la comentariile recente ale directorului general Pat Gelsinger, care a declarat că a treia generație a cipului Gaudi AI al companiei, pe care intenționează să îl lanseze în al treilea trimestru al acestui an, va depăși performanțele rivalilor.

Gelsinger a declarat că societatea are "peste 20" de clienți pentru a doua și a treia generație de Gaudi și că următoarea sa generație de cipuri Falcon Shores AI va fi lansată la sfârșitul anului 2025.

Cu toate acestea, începând cu 2010, Intel a făcut cel puțin patru încercări de a produce un cip AI viabil, incluzând aici achiziția a două startup-uri și alte încercări de producție proprie. Potrivit unor surse din interior niciuna nu a reușit să se impună în fața Nvidia sau AMD pe piața profitabilă și în plină expansiune a acestor produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel