Cum a devenit Trump aliatul neașteptat al monedei euro

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dolarul rămâne sub presiune / Ilustrație: Oana Pavelescu
Dolarul rămâne sub presiune / Ilustrație: Oana Pavelescu
Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o criză de încredere durabilă în dolarul american. Într-un climat tensionat pe piețele financiare, euro a atins un maxim al ratei de schimb globale, iar experții Citi prognozează că moneda europeană va cunoaște noi valori record în următoarele luni.

Dolarul părea pregătit joi să înregistreze a patra săptămână consecutivă de scădere, întrucât tarifele vamale impuse de SUA i-au determinat pe investitori să se retragă din activele americane. Totuși, moneda americană a reușit un ușor reviriment față de yen, după ce negocierile comerciale dintre Statele Unite și Japonia au evitat, până acum, discuțiile legate de cursul valutar.

Dolarul a fost afectat de amenințările, aplicarea și apoi amânarea unor tarife masive de către SUA, factori care au subminat încrederea investitorilor în creșterea economică și stabilitatea financiară americană.

Euro și alte valute profită de pe urma incertitudinilor din SUA

Francul elvețian, considerat o monedă-refugiu, a înregistrat o creștere de 8% din 2 aprilie – cea mai mare din rândul monedelor G10. La un curs de 0,8151 dolari pentru un franc, acesta testează o rezistență importantă, apropiindu-se de maximul ultimului deceniu, de 0,81.

Nici euro și yenul japonez nu s-au lăsat mai prejos, ambele câștigând aproximativ 5% față de dolar în doar două săptămâni. De altfel, moneda europeană este pe cale să înregistreze a patra săptămână consecutivă de apreciere – în ciuda așteptărilor ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda-cheie cu 25 de puncte de bază în cursul zilei.

Dolarul a atins minimul ultimelor șapte luni în fața yenului, coborând la 141,62 yeni, înainte de a urca din nou peste 142 yeni, în urma declarației ministrului japonez al Economiei, Ryosei Akazawa, care a precizat că subiectul cursului de schimb nu a fost abordat în negocierile comerciale de la Washington.

Dolarul rămâne sub presiune

Nu credem că este vorba despre o adevărată dedolarizare și nu vedem niciun risc real pentru statutul dolarului american ca monedă de rezervă”, au declarat analiștii de la Citi într-o notă, sub conducerea lui Daniel Tobon, responsabil pentru ratele G10.

Totuși, lumea este supraexpusă la active americane”, au adăugat ei. „În cele din urmă, această mișcare de «vânzare a Americii» ar putea pune o presiune semnificativă pe dolarul american în acest an.”

În aceeași analiză, Citi prognozează că euro ar putea atinge valori maxime în jurul nivelului de 1,20 dolari în următoarele șase până la douăsprezece luni, înainte ca dolarul să înceapă să se redreseze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com

pixel