Cum adună companiile AI cele mai valoroase informații. O nouă nișă în industria tech

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
În momentul de față este nevoie de informații mai sofisticate pentru antrenarea modelor de inteligență artificială, într-un context extrem de competitiv. Asistenții AI necesită cunoștințele diferiților specialiști, de la istorici, la oameni de știință, unii cu doctorat.

În primii ani după de la recentul avans al AI-ului, pentru ca modelele de inteligență artificială precum ChatGPT să ofere răspunsuri asemănătoare cu cele umane, a fost nevoie de echipe vaste de lucrători cu costuri reduse care să antreneze modelele să învețe lucruri elementare.

De asemenea, pe măsură ce companiile de inteligență artificială lansează modele mai avansate, cererea de formatori specializați și în zeci de limbi este în creștere, creând o nișă bine plătită în care lucrătorii din diverse domenii ar putea deveni formatori de inteligență artificială.

„Acum avem medici licențiați care antrenează modelele cum să se comporte în medii medicale, dar și analiști financiari sau contabili”, a declarat Ivan Zhang, cofondatorul Cohere, rivalul ChatGPT, vorbind despre formatorii săi umani interni, conform Reuters.

Pentru mai multă formare, Cohere, care a fost evaluată ultima dată la peste 5 miliarde de dolari, colaborează cu un startup numit Invisible Tech. Cohere este specializată în modele AI pentru întreprinderi.

Startup-ul Invisible Tech angajează mii de formatori, care lucrează de la distanță, și a devenit unul dintre principalii parteneri ai companiilor AI pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială în vederea reducerii erorilor, cunoscute în lumea AI sub numele de halucinații.

„Avem 5.000 de oameni în peste 100 de țări din întreaga lume, care sunt doctori, deținători de diplome de masterat și specialiști”, a declarat fondatorul Invisible, Francis Pedraza.

Invisible plătește până la 40 de dolari pe oră, în funcție de locația lucrătorului și de complexitatea muncii. Unele companii precum Outlier plătesc până la 50 de dolari pe oră, în timp ce o altă companie numită Labelbox a declarat că plătește până la 200 de dolari pe oră pentru subiecte de „înaltă expertiză” precum fizica cuantică, și începe cu 15 dolari pentru subiecte de bază.

„OpenAI a venit la noi cu o problemă, și anume că, atunci când puneai o întrebare unei versiuni mai vechi a ChatGPT, aceasta avea erori. Nu puteai avea încredere în răspuns”, a declarat Pedraza pentru Reuters. „Aveau nevoie de un partener avansat de formare AI”, a completat acesta.

OpenAI are o echipă de cercetători numită „Human Data Team”, care lucrează cu persoanele care antrenează asistenții AI pentru a aduna date specifice pentru formarea modele AI.

Cercetătorii OpenAI încearcă reducerea erorilor acestor asistenți AI, denumite „halucinații” și stilul de scriere al asistenților. Pentru aceste operațiuni este nevoie de formatori AI.

Permanent, se desfășoară zeci de experimente, unele cu instrumente dezvoltate de OpenAI și altele cu instrumente ale furnizorilor, a declarat o persoană din interiorul companiei.

În funcție de cum își doresc companiile AI să dezvolte modele AI, de exemplu performanțe mai bune de istorie generală sau a planificări financiare, aceste companii au nevoie de oameni formați în disciplinele în cauză. Compania Invisible angajează lucrători cu diplome în diferite domenii pentru acele proiecte, reducând povara gestionării a sute de formatori de către companiile AI.

„OpenAI are unii dintre cei mai incredibili informaticieni din lume, dar nu sunt neapărat experți în istoria sau în întrebări de chimie sau biologie sau în orice i-ai putea cere”, a spus Pedraza, adăugând că peste 1.000 de lucrători contractați de compania sa se ocupă numai de OpenAI.

Printre concurenții din acest domeniu se numără Scale AI, un start-up privat evaluat ultima dată la 14 miliarde de dolari, care furnizează companiilor de inteligență artificială seturi de date pentru sistemele AI. Compania a intrat, de asemenea, în domeniul furnizării de formatori AI și numără OpenAI printre clienții săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)

pixel