Cum adună companiile AI cele mai valoroase informații. O nouă nișă în inidustria tech
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
În momentul de față este nevoie de informații mai sofisticate pentru antrenarea modelor de inteligență artificială, într-un context extrem de competitiv. Asistenții AI necesită cunoștințele diferiților specialiști, de la istorici, la oameni de știință, unii cu doctorat.

În primii ani după de la recentul avans al AI-ului, pentru ca modelele de inteligență artificială precum ChatGPT să ofere răspunsuri asemănătoare cu cele umane, a fost nevoie de echipe vaste de lucrători cu costuri reduse care să antreneze modelele să învețe lucruri elementare.

De asemenea, pe măsură ce companiile de inteligență artificială lansează modele mai avansate, cererea de formatori specializați și în zeci de limbi este în creștere, creând o nișă bine plătită în care lucrătorii din diverse domenii ar putea deveni formatori de inteligență artificială.

„Acum avem medici licențiați care antrenează modelele cum să se comporte în medii medicale, dar și analiști financiari sau contabili”, a declarat Ivan Zhang, cofondatorul Cohere, rivalul ChatGPT, vorbind despre formatorii săi umani interni, conform Reuters.

Pentru mai multă formare, Cohere, care a fost evaluată ultima dată la peste 5 miliarde de dolari, colaborează cu un startup numit Invisible Tech. Cohere este specializată în modele AI pentru întreprinderi.

Startup-ul Invisible Tech angajează mii de formatori, care lucrează de la distanță, și a devenit unul dintre principalii parteneri ai companiilor AI pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială în vederea reducerii erorilor, cunoscute în lumea AI sub numele de halucinații.

„Avem 5.000 de oameni în peste 100 de țări din întreaga lume, care sunt doctori, deținători de diplome de masterat și specialiști”, a declarat fondatorul Invisible, Francis Pedraza.

Invisible plătește până la 40 de dolari pe oră, în funcție de locația lucrătorului și de complexitatea muncii. Unele companii precum Outlier plătesc până la 50 de dolari pe oră, în timp ce o altă companie numită Labelbox a declarat că plătește până la 200 de dolari pe oră pentru subiecte de „înaltă expertiză” precum fizica cuantică, și începe cu 15 dolari pentru subiecte de bază.

„OpenAI a venit la noi cu o problemă, și anume că, atunci când puneai o întrebare unei versiuni mai vechi a ChatGPT, aceasta avea erori. Nu puteai avea încredere în răspuns”, a declarat Pedraza pentru Reuters. „Aveau nevoie de un partener avansat de formare AI”, a completat acesta.

OpenAI are o echipă de cercetători numită „Human Data Team”, care lucrează cu persoanele care antrenează asistenții AI pentru a aduna date specifice pentru formarea modele AI.

Cercetătorii OpenAI încearcă reducerea erorilor acestor asistenți AI, denumite „halucinații” și stilul de scriere al asistenților. Pentru aceste operațiuni este nevoie de formatori AI.

Permanent, se desfășoară zeci de experimente, unele cu instrumente dezvoltate de OpenAI și altele cu instrumente ale furnizorilor, a declarat o persoană din interiorul companiei.

În funcție de cum își doresc companiile AI să dezvolte modele AI, de exemplu performanțe mai bune de istorie generală sau a planificări financiare, aceste companii au nevoie de oameni formați în disciplinele în cauză. Compania Invisible angajează lucrători cu diplome în diferite domenii pentru acele proiecte, reducând povara gestionării a sute de formatori de către companiile AI.

„OpenAI are unii dintre cei mai incredibili informaticieni din lume, dar nu sunt neapărat experți în istoria sau în întrebări de chimie sau biologie sau în orice i-ai putea cere”, a spus Pedraza, adăugând că peste 1.000 de lucrători contractați de compania sa se ocupă numai de OpenAI.

Printre concurenții din acest domeniu se numără Scale AI, un start-up privat evaluat ultima dată la 14 miliarde de dolari, care furnizează companiilor de inteligență artificială seturi de date pentru sistemele AI. Compania a intrat, de asemenea, în domeniul furnizării de formatori AI și numără OpenAI printre clienții săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene offshore / Foto: Freepik
Lan de floarea soarelui / Foto: Freepik
Card bancar / sursa foto: Freepik.com
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Cosmin Marinescu
Unul dintre sediile grupului Volkswagen / FOTO: Wikipedia
 Microsoft
Istanbul
iPhone
Agenție BRD

Alertă BRD. Mesajul băncii pentru clienții săi

Clienții BRD au primit o avertizarea din partea băncii...

Turbină / FOTO: Unsplash
Investiții în infrastructura energetică / Foto: Freepik
Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Plată / Foto: Freepik

Ce este noul sistem de plăți Wero, lansat în Europa

Un proiect la care băncile europene au lucrat în secret...

Lei românești / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024

Toyota pune capăt parteneriatului cu Jocurile Olimpice

Este o decizie luată după Jocurile Olimpice de la Paris. 

Fabrică de cip-uri

Londra naționalizează o fabrică de semiconductori strategică

O tranzacție evaluată la 20 de milioane de lire sterline. 

Topitorie de cupru

Drumul anevoios al tranziției industriei miniere către cupru

Marile companii miniere se străduiesc să găsească un...

Inflație / FOTO: Freepik

Vești bune din SUA privind inflația, care rămâne o provocare

Elementul care ar putea da totul peste cap în această...

Vreme instabilă
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com

Prețul aurului, la un nou record global în 2024 (Analiză)

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două...

Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik

Salariile în IT variază între 4.500 lei și 10.000 de lei

IT-ul din România continuă să conducă în topul salariilor.

Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inundație / Foto: Arhivă
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Apel umanitar
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash

pixel