Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat au fost gândite pentru ca românii care ies la pensie să aibă un venit suplimentar la pensia de stat.
Până la înființarea Pilonului II, banii care erau virați spre bugetul Asigurărilor sociale erau utilizați numai pentru plata pensionarilor. Însă după ce în 2008 a fost înființat Pilonul II, 3,75% din contribuțiile CAS sunt virați într-un cont individual de pensie administrat privat.
Administratorul fondului de pensie investește acești bani în unități de fond, ceea ce înseamnă că participantul este în instrumentele financiare precum: depozite, titluri de stat, obligațiuni corporative, municipale, OPCVM-uri, acțiuni cotate pe piețe reglementate etc..
Conform informațiilor furnizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) la Pilonul II cotizează mai mult de 7,5 milioane de oameni însă doar 10% din aceștia își verifică sumele de bani acumulate.
La cât au ajuns fondurile pensiilor facultative
Cum verificăm câți bani am acumulat la Pilonul II
Pentru a afla câți bani s-au strâns îla Pilonul II, în situația în care se știe deja la ce fond de pensii se contribuie, oamenii pot solicita direct informații despre suma de bani acumulată în ACEASTĂ PAGINĂ.
Însă pentru cei care nu știu cine le administrează banii din Pilonul doi, pot afla acest lucru completând ACEST FORMULAR.
Odată cu asumarea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către România, guvernul și-a asumat și majorarea contribuției la Pilonul II, notează Avocatnet.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, investiţiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit până la momentul plăţii dreptului cuvenit participanţilor şi beneficiarilor, când acestor venituri li se va aplica impozitul pe venit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...