Cum afli câți bani ai la Pilonul II de pensii
Autor: Oana Pavelescu | 21 ian, 16:25
Fiecare poate verifica personal câți bani are acumulați
Fiecare poate verifica personal câți bani are acumulați
În România există trei categorii de pensii, Pilonul 1 la care cotizează toată lumea, Pilonul II care reprezintă fondurile de pensii administrate privat și este reglementat prin Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare și nu în ultimul rând mai există Pilonul III care reprezintă sistemul de pensii facultative administrate privat și care este reglementat de Legea nr. 204/2006. 

Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat au fost gândite pentru ca românii care ies la pensie să aibă un venit suplimentar la pensia de stat.

Până la înființarea Pilonului II, banii care erau virați spre bugetul Asigurărilor sociale erau utilizați numai pentru plata pensionarilor. Însă după ce în 2008 a fost înființat Pilonul II, 3,75% din contribuțiile CAS sunt virați într-un cont individual de pensie administrat privat. 

Administratorul fondului de pensie investește acești bani în unități de fond, ceea ce înseamnă că participantul este în instrumentele financiare precum: depozite, titluri de stat, obligațiuni corporative, municipale, OPCVM-uri, acțiuni cotate pe piețe reglementate etc..

Conform informațiilor furnizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) la Pilonul II cotizează mai mult de 7,5 milioane de oameni însă doar 10% din aceștia își verifică sumele de bani acumulate.

La cât au ajuns fondurile pensiilor facultative

Cum verificăm câți bani am acumulat la Pilonul II

Pentru a afla câți bani s-au strâns îla Pilonul II, în situația în care se știe deja la ce fond de pensii se contribuie, oamenii pot solicita direct informații despre suma de bani acumulată în ACEASTĂ PAGINĂ.

Însă pentru cei care nu știu cine le administrează banii din Pilonul doi, pot afla acest lucru completând ACEST FORMULAR.

Odată cu asumarea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către România, guvernul și-a asumat și majorarea contribuției la Pilonul II, notează Avocatnet. 

De asemenea, potrivit prevederilor art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, investiţiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit până la momentul plăţii dreptului cuvenit participanţilor şi beneficiarilor, când acestor venituri li se va aplica impozitul pe venit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Crossuri externe