Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Este vorba despre ordonanţa de urgenţă pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art, XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Guvernul a reglementat, prin Ordonanță de Urgență, acordarea unei compensări de 0,50 LEI/litrul de carburant, la pompă pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină.
Din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanţe, şi 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă. Măsura intră în vigoare la 1 iulie și va fi aplicată până la 30 septembrie a.c.
Pe toată perioada de aplicare a măsurii, operatorii economici care comercializează carburanți vor afișa prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială. Reducerea acordată va fi evidențiată în mod distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici respectivi într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.
Suma declarată se înregistrează într-un cont de venituri distinct și se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, iar verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.
Ordonanța interzice totodată revânzarea carburanților achiziționați cu aplicarea acestui sistem de compensare și stabilește amenda în cuantum 50.000 lei până la 500.000 lei pentru încălcarea acestei prevederi de către persoane juridice, respectiv, amendă în cuantum de 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice, explică Guvernul.
În momentul de față, România își poate asigura aproximativ un sfert din producția de petrol, astfel că la fiecare tonă produsă în țară sunt necesare alte peste 3 importate, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă s-a identificat vreo soluție astfel încât companiile private să fie obligate să aplice compensarea prețului la carburanți de vineri, decisă de coaliție, premierul Nicolae Ciucă a spus: „Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu un răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o ordonanță de urgență, ca atare ea va trebui să fie aplicată. (...) Mediul privat este liber să își stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară businessul. În acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului și ea va cuprinde întreg spectrul, sincer nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”.
Premierul a spus că suma pentru compensarea prețului a fost stabilită în coaliție.
„În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliție și a fost agreată de toți membrii coaliției. De asemenea, a fost discutată și soluția ținând cont de faptul că trebuie să fim cât se poate de realiști și să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului. Personal, aș fi vrut să fi putut să asigurăm o compensare mai mare, dar în momentul acesta aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului”, a afirmat Ciucă.
El spune că decizia a fost luată și pentru ca România să nu ajungă în situația în care să fie restricționată cantitatea de carburant vândută la pompă.
,În momentul de față, România își poate asigura aproximativ un sfert din producția proprie de petrol. La o tonă de petrol național trebuie să importăm 3 și ceva tone de petrol sau produse petroliere”, a precizat șeful Guvernului.
El a mai adăugat că, dacă la nivelul marilor puteri, la nivelul G7, s-a discutat despre plafonarea prețului, „atunci va trebui să vedem care sunt măsurile care se iau la nivelul acela și vom proceda în consecință”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Analistul economic Adrian...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...