Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Prețul aurului a crescut constant încă de la începutul lui 2024, în contextul unei schimbări în atitudinea băncilor centrale, al tensiunilor geopolitice accentuate, în special în Orientul Mijlociu, dar și în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din SUA.
Având în vedere că alegerile din SUA vor avea în scurt timp un rezultat, care este perspectiva fundamentală actuală pentru aur și cât de posibile sunt noi maxime istorice în acest an?
2024, cel mai bun an de la începutul anilor 1980
Deși 2024 nu s-a încheiat încă, aurul a înregistrat deja o creștere de peste 33%, cea mai puternică performanță din ultimii peste 40 de ani. Nu există semne imediate ale unei inversări semnificative a acestor câștiguri. În piața mai largă a mărfurilor, puține active au depășit performanța aurului.
În timp ce mărfuri precum cacaua și sucul de portocale au avut câștiguri impresionante, aurul și argintul – care sunt strâns corelate – au livrat și ele randamente substanțiale. Remarcabil este faptul că aurul se apropie constant de noi maxime istorice, spre deosebire de multe alte mărfuri, potrivit analiștilor XTB.
Spre deosebire de obligațiuni sau depozite bancare, aurul nu oferă dobândă. De aceea, ratele ridicate ale dobânzilor sunt, de obicei, nefavorabile investițiilor în aur. Totuși, temerile legate de inflație și instabilitatea geopolitică au determinat investitorii să caute active de refugiu, precum acest metal prețios. În plus, de la mijlocul anului, majoritatea băncilor centrale au schimbat direcția, inițiind reduceri ale dobânzilor.
Rezerva Federală a SUA, deși a reacționat mai lent, a implementat reduceri semnificative ale dobânzii și este așteptată să le reducă și mai mult în acest an. Deciziile Fed au un impact major asupra dolarului și, implicit, asupra aurului. Ratele mai scăzute ale dobânzilor sunt, în general, benefice pentru investițiile în metale prețioase, arată analiștii XTB.
Tensiunile din Orientul Mijlociu au persistat încă din octombrie anul trecut și s-au intensificat în acest an, Israelul extinzându-și operațiunile militare, iar Iranul ripostând prin atacuri cu rachete. Această incertitudine sporită a contribuit, de asemenea, la creșterea prețului aurului.
Deși tensiunile geopolitice au, de obicei, un impact trecător asupra activelor, efectul lor asupra aurului tinde să fie mai de durată. În urma reducerilor de dobândă și a incertitudinii din piață, investitorii au revenit la ETF-urile pe aur, marcând primul influx de fonduri din 2022.
Impactul alegerilor prezidențiale din SUA
Dacă ne uităm în urmă, există dovezi limitate ale unei legături directe între alegerile prezidențiale din SUA și prețul aurului. Totuși, rezultatul electoral va influența cu siguranță politicile geopolitice și macroeconomice ale SUA, generând posibil o volatilitate semnificativă pentru dolar și alte active. În ultimele două cicluri electorale (2016 și 2020), prețul aurului a avut tendința să scadă în luna următoare alegerilor, probabil din cauza marcării profitului. Un model similar ar putea apărea și anul acesta, indiferent de câștigător, subliniază analiștii XTB.
Posibilele efecte asupra aurului ale propunerilor de politici din partea celor doi candidați ar putea fi înregistrate în funcție de rezultatul alegerilor, precum:
Victorie Harris și un Congres controlat de democrați: Acest scenariu ar putea slăbi dolarul din cauza cheltuielilor guvernamentale crescute. O povară mai mare a datoriei ar putea duce la scăderea ratingului de credit al SUA, ceea ce ar susține prețul aurului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Victorie Harris cu un Congres divizat: Cheltuielile guvernamentale ar fi limitate, ceea ce ar putea întări dolarul și ar avea un impact negativ asupra aurului pe termen scurt. Totuși, perspectivele pe termen lung rămân pozitive, având în vedere dificultățile de reducere semnificativă a datoriei SUA.
Victorie Trump și un Congres controlat de republicani: O victorie a lui Trump ar putea întări dolarul datorită politicilor protecționiste, dar ar putea, de asemenea, să afecteze poziția fiscală a SUA din cauza reducerilor de taxe. Aceasta ar putea duce la scăderea ratingului de credit și ar susține prețul aurului pe termen mediu și lung. În plus, politica externă a lui Trump ar putea crea incertitudini geopolitice, benefice pentru aur.
Victorie Trump cu un Congres divizat: Scenariul ar limita impactul politicilor lui Trump și ar putea duce la fluctuații moderate ale prețului aurului.
Perspective pentru aur
După o creștere puternică, este tot mai probabilă o corecție a prețului aurului. Totuși, în lipsa unei schimbări majore în politica Fed, această corecție nu ar trebui să fie semnificativă, iar perspectivele pe termen lung rămân atractive, punctează analiștii XTB.
Comparativ cu active precum petrolul, indicele S&P 500 și cuprul, aurul este încă relativ subevaluat. În plus, cererea continuă din partea băncilor centrale, interesul investitorilor pentru aurul fizic și riscurile geopolitice susțin o potențială creștere a prețurilor.
De regulă, aurul continuă să crească în următoarele 12-24 de luni după prima reducere de rată într-un ciclu, astfel că traiectoria sa ascendentă poate fi departe de final.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...