Cum funcționează bursele din China? Câte sunt? Ce tipuri de acțiuni?

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Bursele chineze își revin după seria de măsuri anunțate de Beijing cu scopul relansării economice. Cum funcționează însă piețele chineze, care este diferența dintre acțiunile listate în Hong Kong și Shanghai? De ce există „acțiuni A” și „acțiuni N”? 

Un lucru este cert: piețele de acțiuni din China sunt complexe. O spun și o afirmă analiști și oameni de afaceri familiarizați cu aceste burse. De ce ar fi bursele chineze mai întortocheate decât altele? Pentru că există mai multe locuri de listare și mai multe tipuri de acțiuni. Pentru că uneori trebuie să jonglezi cu trei valute diferite. Pentru că mâna invizibilă a pieței coexistă cu mâna Partidului Comunist Chinez. Pentru că alfabetul și limba sunt diferite. Pentru că obligațiile privind transparența informațiilor nu sunt la fel de formate ca pe piețele occidentale. 

Care sunt principalele burse chineze?

Să începem cu câteva generalități. În prezent, există trei piețe majore de acțiuni în China și o a patra în curs de dezvoltare:

Bursa de Valori din Shanghai (sau SSE) este cea mai veche (1990) și cea mai mare ca valoare (circa 6.300 miliarde de dolari în prezent, comparativ cu, de exemplu, 2.500 miliarde de dolari pentru piața franceză și 40.800 miliarde de dolari pentru SUA). Oferă toate tipurile de instrumente, de la acțiuni și obligațiuni, la derivate și așa mai departe. Este o piață împărțită în două „board-uri”: „Main” unde acțiunile  chineze sunt listate în mod tradițional cu accent pe piața internă. Și tabloul „STAR”, care acordă întâietate companiilor tehnologice cu creștere rapidă (biotehnologie, 5G, energii noi etc.).

Bursa de Valori Shenzhen: lansată după SSE, este mai mică, având o capitalizare de 4,4 trilioane de dolari. 

Bursa din Hong Kong (sau Hang Seng): este interfața preferată între piața chineză și investitorii internaționali. Piața a fost deschisă inclusiv pentru diverse companii străine care doreau să se listeze aici.

Bursa de Valori Beijing, lasată în septembrie 2021 și mai puțin reglementată, fiind urmașa NEEQ (National Equities Exchange and Quotation) și echivalentul pieței OTC americane. Se adresează în principal companiilor inovatoare mici și mijlocii. BJSE a început operațiunile în noiembrie 2021, cu 81 de companii listate, inclusiv 71 transferate de la Select Tier. Companiile listate pe BJSE se pot muta pe piața SSE STAR sau pe piața SZSE ChiNext sau pot retrograda la NEEQ.

Tipuri de acțiuni

Companiile cu sediul central în China continentală și listate în China continentală sau Hong Kong pot emite diferite clase de acțiuni, în funcție de locul în care sunt listate și de ce investitori au voie să le dețină. Ele sunt de categoriile A, B și H, toate acțiuni denominate în renminbi și care se tranzacționează în diferite valute, în funcție de locul de listare. Companiile chineze înregistrate și listate în afara Chinei continentale sunt denumite, în general, „Chip-uri roșii”, „Chip-uri P”, „Chip-uri S” sau „Acțiuni N”, în funcție de structura acționariatului, sursa de venit și locul de listare. Iată câteva elemente despre aceste titluri diferite.

Acțiuni A”: sunt emise de companii înregistrate în China și cotate în renminbi (yuani). Aceste acțiuni sunt, în general, dificil de accesat de investitorii străini, cu excepția celor care dețin acreditare de tip QFII (Investitori Instituționali Străini Calificati) sau RQFII (Investitori Instituționali Străini Calificați Renminbi) sau sunt eligibili pentru sistemul Stock Connect. 

Acțiuni B”: sunt emise de companii înregistrate în China și cotate fie în dolari Hong Kong (HKD), dacă sunt listate la Shenzhen, fie în dolari americani (USD), dacă sunt listate la Shanghai. Tranzacționarea lor este deschisă investitorilor străini și autohtoni, condiția fiind deținerea unui cont în valută străină. 

Acțiuni H”: Emise de companii înregistrate în China, dar listate în Hong Kong, sunt sunt cele mai accesibile pentru investitorii străini. Cei mai mari reprezentanți ai acestei categorii sunt Meituan, China Construction Bank și Tencent.

Acțiuni N”: sunt emise de companii înregistrate în afara Chinei, dar care generează majoritatea veniturilor lor în China. Sunt listate pe piețe străine (adesea NASDAQ), de obicei în USD. Sunt favorizate de giganții tehnologici Pinduoduo, NIO.com,  Baidu și Alibaba. 

Cum se comportă indicii?

Indicii chinezi au afișat performanțe dezamăgitoare în ultimii ani, în special cele care sunt mai vizibile la nivel internațional, MSCI China și Hang Seng. Investitorii speră în fiecare an la o îmbunătățire care întârzie însă să apară. 

Notă: MSCI China are 655 de companii (acțiuni A, acțiuni H, acțiuni B, jetoane roșii, jetoane P și listări străine, cu capitalizările principale Tencent, Alibaba, Meituan, PDD Holding, China Construction Bank , Xiaomi, BYD, Bank of China, Ping An...)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel