Cum investește Warren Buffett când economia se prăbușește

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Warren Buffett, un investitor scrie istorie pe Wall Street
Warren Buffett, un investitor scrie istorie pe Wall Street
Începând din octombrie 2022, compania Berkshire Hathaway, fondată și condusă de Warren Buffett a înregistrat o serie de opt trimestre consecutive de vânzări, punând în joc multe acțiuni decât a cumpărat. În 2024, Buffett a scos la vânzare peste 615 milioane de acțiuni Apple, renunțând la aproximativ 67% din participația sa până la sfârșitul lunii septembrie.

Pe perioada de scădere a pieței bursiere, Berkshire a acumulat lichidități în valoare record de 334,2 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2024, echivalentul a aproximativ jumătate din totalul portofoliului. Acest lucru a generat speculații cu privire la destinația acestor fonduri.

Iar acum, în contextul în care realinierea tarifară globală a speriat piețele — cu o scădere de 13,5% de la începutul anului pentru indicele S&P 500 (SPX) — Buffett are mai multe lichidități ca niciodată. Întrebarea este: ce acțiuni puternic subevaluate ar putea cumpăra Buffett?

Șansele de recesiune cresc pentru 2025

De la 39% săptămâna trecută, probabilitatea unei recesiuni în Statele Unite estimată de Polymarket a urcat la 64%. Cifră ce corespunde estimării JP Morgan, care a revizuit în scădere creșterea PIB-ului real pentru întreg anul 2025 la 0,3% de la 1,3%. Banca a majorat, de asemenea, probabilitatea unei recesiuni de la 40% la 60%.

La rândul său, economistul Jonathan Pingle de la UBS a remarcat că ”rigorile politicii comerciale presupun o ajustare macroeconomică  substanțială pentru o economie de 30.000 de miliarde de dolari."

Totuși, merită menționat că numeroase avertismente privind o recesiune au fost emise pe tot parcursul anului 2023. Cu toate acestea, recesiunea nu s-a materializat, cel puțin nu în mod oficial. Dar dacă o recesiune se întrevede la orizont, unde vor fi direcționate rezervele lui Buffett?

Angajamentele anterioare ale lui Buffett în context de recesiune

În timpul așa-numitei ”Mari Recesiuni” - sfârșitul anului 2007 și mijlocul lui 2009 -, fluxurile investiționale ale lui Buffett s-au concentrat în special pe sectoarele sănătății și financiare:

  • Sănătate: Johnson & Johnson (NYSE: JNJ), Sanofi (NASDAQ: SNY), UnitedHealth Group (NYSE: UNH), WellPoint (NYSE: ELV) (azi Elevance Health).
  • Finanțe: Goldman Sachs (NYSE: GS) (5 miliarde de dolari) și Bank of America (NYSE: BAC) (alte 5 miliarde de dolari), păstrând totodată participații în M&T Bank (NYSE: MTB), U.S. Bancorp (BVMF: USBC34), American Express (NYSE: AXP) și Wells Fargo (NYSE: WFC).

Berkshire a mai investit și în:

  • Sectorul de consum discreționar, prin CarMax (NYSE: KMX), un comerciant de mașini second-hand.
  • Sectorul de consum de bază, prin Kraft Foods (acum Kraft Heinz – NASDAQ: KHC) și producătorul de dulciuri Mars, care a achiziționat Wrigley pentru 23 de miliarde de dolari.
  • Sectorul transporturilor, prin achiziția Burlington Northern Santa Fe (BNSF) (NYSE: BURL) pentru 26 de miliarde de dolari, precum și în compania industrială Dow Chemical (NYSE: DOW).

Anterior, în 2006, principala atenție a Berkshire în sectorul transporturilor era acordată Union Pacific (NYSE: UNP), dar aceasta s-a mutat ulterior către BNSF. Este interesant de remarcat că, la acea vreme, spre sfârșitul anului 2010, Dow Chemical oferea companiei lui Buffett un randament generos al dividendelor de 8,5%, generând 382,5 milioane de dolari pentru conglomeratul investitorului.

Una dintre strategiile-cheie ale Berkshire

Deși compania nu plătește ea însăși dividende, mai mult de jumătate din portofoliul Berkshire este format din acțiuni care generează dividende. Aceste randamente sunt reinvestite în loc să fie distribuite acționarilor. Acesta este motivul pentru care Berkshire depășește de obicei indicele S&P 500, chiar dacă unele perioade sunt mai favorabile decât altele.

Într-o alegere hibridă, neobișnuită, între tehnologie și imobiliare, Buffett a ales compania de centre de date Iron Mountain (NYSE: IRM), care este, de asemenea, o societate de investiții imobiliare specializată (REIT). În 2008, dl. Buffett a mai investit 3 miliarde de dolari în General Electric (NYSE: GE) pentru un dividend anual de 10%. După ce a răscumpărat acțiunile GE în octombrie 2011, Berkshire a încasat 3,3 miliarde de dolari, plus 900 de milioane de dolari în dividende din acest randament pe 3 ani.

Investiția în compania petrolieră ConocoPhillips (NYSE: COP) a fost unul dintre eșecurile acelei perioade, cu o pierdere de 1,53 miliarde de dolari la mijlocul anului 2009, în urma scăderii prețurilor petrolului. Per ansamblu, Buffett nu s-a limitat la consolidarea sectorului financiar, ci a pariat pe un nou ciclu economic axat pe consum, industrie și transporturi.

Buffett a ajutat și la salvarea „America First”, care a contribuit la stabilizarea pieței. La rândul lor, investițiile sale reprezintă un cerc virtuos de creare de valoare, pe care puțini investitori îl pot reproduce la o asemenea scară. După Marea Recesiune, Buffett a intuit corect direcția pieței:”Este aproape sigur că acțiunile vor depăși lichiditățile în următorul deceniu și, probabil, în mod substanțial. Investitorii care rămân astăzi în lichidități pariază că vor ști când să iasă din ele eficient mai târziu.”

Ieșirile blocate ale lui Buffett

În timpul pandemiei, Berkshire Hathaway a înregistrat o pierdere netă de 49,7 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2020. Cu toate acestea, nu i-a luat decât un an pentru a transforma acea pierdere într-un profit net de 11,7 miliarde de dolari. Și asta în ciuda unor cheltuieli de 6,6 miliarde de dolari pentru răscumpărări de acțiuni.

Buffett și-a adaptat filozofia de investiții la narațiunea momentului, renunțând complet la expunerile sale în: Pfizer (NYSE: PFE), JPMorgan Chase (NYSE: JPM), Goldman Sachs, PNC, Barrick și M&T pe parcursul anului 2020. Alte ieșiri au avut loc în același an, în special în sectorul transportului aerian, de la American Airlines Group (NASDAQ: AAL) și Delta la United și Southwest.

Aceasta reflectă situația unică a vremii. Mai exact, susținerea băncilor nu a fost necesară, deoarece Rezerva Federală a intervenit, stabilind o rată de finanțare aproape de zero și eliminând rezervele minime obligatorii.

Concluzie

Păstrând participații semnificative în Apple și Bank of America, Buffett și-a concentrat anul acesta atenția asupra unor companii japoneze de bază: Mitsubishi, Mitsui, Marubeni, Sumitomo și Itochu. După ce a crescut participația Berkshire în aceste companii la 8-10% (aproximativ 23,5 miliarde de dolari în total), Buffett a menționat în scrisoarea sa anuală către acționari că elita managerială japoneză este „mult mai puțin agresivă în programele de remunerare” decât cea din Statele Unite.

Portofoliul mai diversificat al Berkshire și-a demonstrat eficiența,  întrucât acțiunea BRK.A a scăzut doar cu 2,2%, în timp ce acțiunea AAPL a pierdut 24% în decurs de o lună. Pentru investitorii individuali, este deja clar că acțiunile defensive, precum Kroger (NYSE: KR), rezistă bine, rămânând în teritoriu pozitiv cu 3,5% în aceeași perioadă.

Investitorii mai îndrăzneți, în căutare de câștiguri mai mari, ar trebui de asemenea să ia în considerare MicroStrategy (MSTR) și Pfizer (PFE), ambele având fundamente solide la noile lor niveluri de preț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
Consultanți fiscali / Foto: Freepik

ANAF greșește cu dobânzile? Consultanții fiscali zic că da

CCF cere clarificări urgente din partea autorităților...

Cumparaturi
Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina
Tremoficare
Gazprom / Foto: Gazprom
Oil Terminal
Federal Trade Commission
Inteligență artificială / Freepik

E oficial: AI-ul vorbește ca un om și te face să-l crezi

Un nou pas istoric în evoluția inteligenței artificiale:...

Bursă
Antenă / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sediul Unicredit din Milano / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Factură energie
Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik
CEC Bank
Parc fotovoltaic / FOTO: Freepik
SUA / sursa foto: Freepik.com / wirestock
Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Evaluare / FOTO: Freepik
Metale rare / FOTO: Wikipedia

China profită de necazurile concurenței și acționează

Pe fondul tensiunilor din Myanmar, al patrulea...

Fidelis. Începe distribuirea banilor către investitori

Veşti bune pentru cei care au investit în titlurile de...

Mină de cupru
Lingouri de aur
Indici bursieri

pixel