Cum să plăteşti mai puţin la energie electrică şi gaze naturale

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Factura. Foto: Pexels.com
Factura. Foto: Pexels.com
Câteva metode simple prin care puteţi reduce consumul de energie electrică şi de gaze naturale. 

Cum să economisești energia electrică:

 

Înlocuiește becurile clasice cu cele de tip LED. Ele consumă de până la 5 ori mai puțin. Deși au un cost mai mare decât becurile clasice, acestea au o durată mai mare de viață, iar investiția lor se amortizează în câteva luni.

Scoate din priză electrocasnicele atunci când nu le folosești. Astfel, poți face economie de energie de până la 10%. Lăsate în priză sau în modul stand-by, electrocasnicele continuă să consume o cantitate de energie.

Pe timpul verii, aparatul de aer condiționat este cel mai mare consumator, putând genera până la 25% din consumul tău. Alege să setezi temperatura la 24-25°C. Fiecare grad în plus poate reduce consumul cu până la 6%.

 

Cum să economisești gazul natural:

   

Dacă ai o centrală veche, clasică și te gândești să o schimbi, alege una nouă, în condensație. În acest fel, consumul de energie poate scădea cu până la 20%.

Pe timp de iarnă, nu uita că fiecare grad în minus la termostat poate reduce consumul cu până la 7%.

Evită să oprești centrala termică. Casa ta se va răci, iar apoi, pentru a o reîncălzi, va consuma mai multă energie. Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de o zi, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C, explică cei de la Engie.

 

Miniştrii Energiei din UE vor discuta plafonarea preţului gazului 

 

Miniştrii Energiei din UE vor discuta opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, inclusiv o plafonare a preţului gazului şi linii de credit de urgenţă pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei, se arată într-un document consultat de Reuters şi elaborat de Republica Cehă, ţara care asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrii Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

În document, consultat de Reuters, se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii, sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii.

De asemenea, miniştrii Energiei din UE vor lua în considerare oferirea urgentă de "un sprijin pan-european, sub forma unei linii de credit" pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei care se confruntă cu apeluri în marjă ridicate.

Duminică, Finlanda şi Suedia au anunţat că intenţionează să ofere garanţii de lichiditate de miliarde de euro companiilor din energie, în contextul preţurilor ridicate.

Orice politici de urgenţă ale UE vor trebui probabil să fie propuse de Comisia Europeană, care în prezent elaborează propunerile.

Conform documentului, miniştrii Energiei din UE vor discuta posibila plafonare a limitelor marjei pe care o pot solicita bursele de energie, şi o suspendare temporară a pieţelor europene de instrumentele financiare derivate pe produse energetice.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.

"Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european, şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză", a afirmat oficialul UE.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Industrie / Sursa: Freepik.com
Donald Trump / Foto: WEF / Flickr

Mesajul lui Trump privind taxele vamale zguduie piețele

Luni seara, Donald Trump a folosit platforma sa Truth...

Palatul CEC

CEC Bank aniversează 160 de ani

CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...

Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Thyssenkrupp / FOTO: Wikipedia

Thyssenkrupp va concedia sau externaliza 11.000 de angajați

Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească

pixel