Cum se compensează munca în zilele de sărbătoare. Reglementări actuale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lucratori în fabrică
Lucratori în fabrică
Codul Muncii reglementează explicit munca prestată în zilele de sărbătoare legală, garantând fie acordarea unei zile libere pentru fiecare zi muncită, fie un spor salarial de minim 100% aplicat pentru acele zile.

Deși unii salariați ar putea prefera compensații financiare suplimentare, legislația acordă prioritate acordării zilelor de odihnă, oferind câte o zi liberă pentru fiecare zi lucrată, în maxim 30 de zile de la data sărbătorii legale în care s-a muncit.

Munca în zilele de sărbătoare legală nu este considerată muncă suplimentară conform articolului 139 din Codul Muncii. Conform acestuia, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează includ o serie de sărbători religioase și naționale, precum și două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale ale altor culte religioase legale.

Articolul 141 din Codul Muncii stipulează că prevederile referitoare la sărbătorile legale nu se aplică în locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Astfel, munca în zilele de sărbătoare legală poate fi necesară în anumite cazuri în care activitatea nu poate fi întreruptă. În aceste situații, angajaților li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În concluzie, angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală vor fi plătiți corespunzător și li se va asigura compensarea cu timp liber sau un spor salarial, în funcție de circumstanțe. Aceste clarificări aduc în atenția angajatorilor și angajaților regulile clare privind munca în zilele de sărbătoare legală, asigurându-se că drepturile și obligațiile fiecărei părți sunt respectate în conformitate cu legea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel