Cum se vede războiul din Ucraina la Galați. Prof. Lucian Georgescu a povestit despre ucrainenii găzduiți de Universitatea Dunărea de Jos

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Galați / Foto: Pixabay
Galați / Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a făcut câteva dezvăluiri tulburătoare despre ceea ce se întâmplă în războiul de peste Dunăre cât și despre eforturile pe care le-a făcut instituția pe care o conduce pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni.

Profesorul a afirmat că situația din Galați, după mai multe atacuri ale rușilor în localitățile de la Dunăre ale Ucrainei, ”a devenit deja preocupantă. Una este să vezi la televizor și alta e să vezi cu ochii tăi bombardamentele”. 

Lucian Georgescu a mai povestit că: ”Noi, după cum vă spuneam anul trecut, chiar din 24 februarie, am găzduit refugiați ucraineni iar oamenii povesteau cum e războiul. Universitatea Dunărea de Jos din Galați, a fost cel mai mare centrul pentru imigranți din Romania”.

Cine a suportat cheltuielile

Profesorul universitar a explicat că refugiații ucraineni au fost cazați în două cămine: ”Inițial am avut unul dar am mai avut nevoie de încă unu. Oamenii veneau, plecau. Unii au rămas mai mult, unii mai puțin. Am avut bătrâni, copii, salvare, doctori. Am avut două decese, două nașteri. Ne-am ocupat de oamenii ăștia până a început școala”.

Întrebat de Bogdan Chirieac cine a suportat cheltuielile pentru refugiați, profesorul Georgescu a explicat că: ”Primele două luni și jumătate, toate cheltuielile au fost ale Universității. În afară de asta, la nivel local s-a asigurat și toată hrana”. Rectorul universității a mai spus că apoi au urmat donațiile și în cele din urmă fonduri: ”Au apărut niște fonduri, am avut de la norvegieni câteva mii de euro, de la ministrul Educației o sumă și după aceea a fost o ordonanță specială. Apoi prin ISU,  Ministerul de Interne a acoperit 50 de lei pe zi în ultima perioadă de cazare”.

Povești sfâșietoare

Lucian Georgescu a mai povestit că au avut parte de un sprijin impresionant din partea voluntarilor: ”Gândiți-vă că am avut în fiecare zi o sută de voluntari, jumate din ei basarabeni, unii vorbeau rusă și unii nu. Am nevoie de translatori în permanența. Am descoperit cât de multă lume vorbea românește din cei care au venit. Unii din ei mai prost dar vorbeau, deși școli în Ucraina în limba română, nu mai sunt”. 

Rectorul a povestit cât de tulburător este să vezi o mamă care vine cu trei copii, fără soț că acela a trebuit să rămână să lupte: ”Iar din cei trei copii veniți cu femeia unul nici nu e al ei, e al unor vecini care au rugat-o să le ducă copilul departe de război pentru că părinții erau plecați la Kiev”.

Oamenii încep să se adapteze

Profesorul a povestit că zilele trecute era la pescuit la Sfântu Gheorghe și s-a auzit o bubuitură iar pescarul, localnic, și-a continuat treaba ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Lucian Georgescu a povestit mai departe că nedumerit l-a întrebat pe om ce se întâmplă și de ce e așa liniștit iar acela a răspuns că: ”Sunt bombele astea care explodează pe partea ailaltă? Dar nu-i chiar așa grav.”

Profesorul a mai spus că una e să vezi la televizor și cu totul altceva e să vezi fizic bombardamentele ”plus că zilele trecut a fost un nou atac peste Dunăre și cetățenii, chiar și cei din Galați, au primit mesaje Ro-Alert dat fiindcă a fost semnalată o dronă care s-ar fi apropiat chiar de zona populată a Galațiului, informație care până acum nu s-a confirmat”.

Lucian Georgescu a mai povestit că atunci când este bombardat portul Reni, gălățenii văd foarte ușor ce se întâmplă acolo dar că oamenii au început să se obișnuiască și își văd de viețile lor.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel