Cum și cu cât vor crește pensiile. Marcel Ciolacu, declarații de ultimă oră
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Liderul PSD a spus ce este, în opinia lui, corect și ce nu este corect
Liderul PSD a spus ce este, în opinia lui, corect și ce nu este corect
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie anul viitor, care ar trebui să fie procentul de creștere și care va fi soarta pensiilor speciale.  

În primul rând, președintele PSD a precizat că ”nu toate pensiile cresc cu acelaşi procent. Sunt pensii de 1.500 de lei, acolo trebuie o majorare mai mare", a spus politicianul. 

Ce nu este și ce este corect!

”Sunt încă în România pensii de 1.500 – 1800 de lei. Pentru acestea, va trebui o mărire procentuală mai mare. La 1800 de lei, 15% reprezintă 270 de lei lei, i se mai opresc 20 de lei pe impozit, mai vin 250 de lei. La 20.000 de lei, vorbim de aproape 3.000 de lei, vine o mărire de 3.000 de lei, nu e corect” a explicat liderul PSD.

În privința pensiilor speciale, Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că acestea ”nu intră în categoria pensiilor speciale”. Legat de acestea din urmă, el a susținut că, în acest caz, ar urma să fie majorată doar partea de contributivitate. ”Chiar și pensiile speciale au o componentă de contribuție și este corect, iar, prin lege, se va mări numai contribuția, nu și partea specială” a spus liderul PSD.

O nouă lege  

Întrebat de jurnalistul Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii Subiectiv, dacă acesta este punctul său de vedere, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu, nu, este foarte clar, așa va veni propunerea din partea ministrului Muncii și a ministrului de Finanțe. E și corect așa, nu pot să-ți dau mărirea pe partea de special. Oricum, vom veni cu legea până în 31 decembrie”.

În România, se va încerca o anvelopă pentru majorarea pensiilor de 15%, a anunţat Marcel Ciolacu. „După ce am încheiat legea cu energia, am zis să venim cu proiectul de buget. Acolo să stabilim exact procentul care va rezulta nominal o sumă pe care să o folosim la pensionari. Ne dăm toţi cu părerea că e 10%, că e 15%. Am stabilit că se va crea o anvelopă de cum va fi o mărire de 15%, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 15-16 mld lei. Am început discuţiile cu preşedintele şi Kelemen Hunor. O sa venim cu legea până în 31 decembrie 2022”, a insistat liderul PSD. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi a intervenit, la rândul său, la România TV şi a explicat din nou ce se întâmplă cu majorările pensiilor de la 1 ianuarie. „Decizia finală se va lua în maximum o săptămână şi jumătate, când se vor adopta bugetele în Guvern. Este clar că va fi o majorare, este clar că vor fi pachete de sprijinire socială, se estimează a fi o iarnă grea pentru că noi, social-democraţii nu vrem să lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”, a mai spus Marius Budăi, refuzând să facă „o licitaţie de procente” nici măcar în nume personal.

Citește și:

Cumulul PENSIEI cu salariul. Ce se întâmplă în cazul acestor angajate

Clarificarea se referă la angajatele care au decis să rămână în activitate, chiar dacă au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limită de vârstă. 

Concret, în care în care o salariată se hotărărăște să-și continue munca până la vârsta de 65 de ani, deși a îndeplinit condițiile pentru pensionare pentru limită de vârstă, acest lucru nu înseamnă cumularea pensiei cu salariul în baza aceluiași contract de muncă. 

Dacă se decide să rămână la aceeași firmă, deși s-ar fi putut retrage pentru a se bucura de pensie, respectiva angajată va avea o singură calitatea, aceea de salariată. În schimb, dacă se pensionează, dar se reangajează, în baza unui contract de muncă nou, vorbim deja despre o cumulare a pensiei cu salariul.

Codul muncii prevede că un contract de muncă încetează de drept (se termină în mod automat) la momentul în care salariatul îndeplinește, în același timp, condițiile  stagiului minim de cotizare la pensie și are vârsta standard de pensionare, cu diferențe aferente femeilor și bărbaților. Asta înseamnă că atunci când salariatul/salariata îndeplinește condițiile anterioare nu mai are contract de muncă și devine pensionar/ă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel