Cum stă România cu rezervele de gaze. Cifrele zilei

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Oficial, România este în parametri
Oficial, România este în parametri
EXCLUSIV
În condițiile în care se anunță o iarnă foarte complicată din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze naturale din cauza invaziei declanșate de Rusia în Ucraina și a eforturilor UE de a-și reduce drastic dependența de gazul rusesc, am vrut să aflăm care este stadiul în care se află procesul de stocare a gazelor în vederea constituirii rezervelor necesare României pentru iarna care va veni.

Într-un răspuns primit pe e-mail, Ministerul Energiei a explicat pentru DCBusiness că ”în conformitate cu obligațiile impuse statelor membre de către Uniunea Europeană, prin modificările aduse la Regulamentul nr. 2017/1938, există ținte intermediare de înmagazinare astfel încât statele membre să asigure un nivel de umplere a depozitelor de minimum 80% la data de 1 noiembrie a acestui an”.

Ministerul a mai explicat că țintele intermediare sunt stabilite pentru 1 august, 1 septembrie și 1 octombrie iar nivelurile aferente acestora sunt de 46%, 57% respectiv 66%. În prezent nivelul din depozite reprezintă 43 % din volumul disponibil de înmagazinare până la 1 august.

În răspunsul oficial se spune că faţă de anul trecut, România are cu 200 de milioane de metri cubi de gaze mai mult în depozite și că graficul de umplere este ”bine stabilit de dinamica consumului intern, neluând în calcul exploatarea de la Black Sea Oil&Gas . Altfel spus, vom avea gaze în depozite cel puțin la nivelul anului trecut, când am avut 80% și am rămas cu 700 de milioane de metri cubi în stoc”.

Se caută surse alternative de aprovizionare

Ministerul Energiei explică în mesaj că: ”În privința celorlalte ținte intermediare, eforturile înterprinse de către autoritățile publice (în special Ministerul Energiei) dar și de către operatorii din sector, sunt orientate spre identificarea unor surse alternative de aprovizionare care împreună cu producția internă realizată în România, să asigure un ritm corespunzător de injecție a gazelor în depozite în concordanță cu valorile menționate mai sus”.

În ceea ce privește cantitatea minimă care ar trebui să fie stocată până la această oră, oficialii au mai spus că: ”Primul reper referitor la cantitatea minimă stocată este ținta de la 1 august, reprezentând 1.412.000 de metri cubi. În prezent în depozite se află 1.280.000 de metri cubi reprezentând 43% enunțat mai sus”.

Cât s-a stocat în lunile aprilie, mai, iunie și cât ar fi trebuit să se stocheze

În răspunsul primit la această întrebare se spune că în aprilie erau stocați 161 milioane de metri cubi, în luna mai s-au stocat 304 milioane de iar în prezent, iunie, s-au stocat 300 milioane de metri cubi.

Citește și: Ce se întâmplă cu rezervele de gaze ale României. Şedinţă la Palatul Victoria

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru probleme de Securitate Energetică.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru probleme de Securitate Energetică (GLISE).

Cu această ocazie, a fost analizată situația aprovizionării cu gaze necesare atât gospodăriilor, cât și funcționării economiei.  Participanții cu atribuții în domeniu au arătat că graficul de alimentare a depozitelor de gaze naturale este în parametrii conveniți, România depozitând, deja, mai mult de jumătate din ținta asumată la nivel european, de 80 la sută, respectiv 43 la sută. 

“Este esențial să asigurăm cantitățile care să permită atât aprovizionarea cetățenilor, cât și derularea în bune condiții a activităților industriale. După începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu zece la sută capacitățile interne de producție de gaze naturale, eforturile instituțiilor și companiilor responsabile trebuie să se concentreze pe creșterea capacităților de producție, depozitare și extracție din depozite”, a subliniat premierul României. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel