Producţia industrială a României, scădere în 2024
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...
Inteligența artificială este acum cuvântul la modă în lumea investițiilor. Ar fi ciudat să fie altfel, deoarece cea mai mare parte a creșterii bursiere din ultimii doi ani a fost alimentată de companiile „celor șapte magnifici,” giganții tehnologici. Dar, dincolo de lumina reflectoarelor, companiile din diverse alte industrii folosesc deja instrumentele de inteligență artificială disponibile pentru a-și eficientiza operațiunile, a crea noi produse sau a îmbunătăți experiența clienților în magazine și online. Companiile cu lanțuri de aprovizionare complexe și vânzări care depind de tendințele clienților, precum cele din industria modei, au adoptat deja AI pe mai multe niveluri.
Un exemplu este gigantul comerțului cu amănuntul în domeniul modei, H&M, care utilizează inteligența artificială pentru a crea o experiență de cumpărături mai personalizată pentru clienții săi. Aplicația mobilă a brandului utilizează învățarea automată pentru a analiza achizițiile anterioare ale unui client și comportamentul său de navigare pentru a-i recomanda produse adaptate gusturilor sale. Și Nike valorifică inteligența artificială în mai multe aspecte ale activității sale. Aplicația Nike Fit utilizează inteligența artificială pentru a scana picioarele clienților și a recomanda mărimea perfectă de pantofi, îmbunătățind experiența de cumpărare și reducând retururile. În plus, serviciile ce folosesc inteligența artificială generativă joacă un rol crucial în proiectarea produselor. Și acestea sunt doar câteva exemple.
Zara, parte a grupului Inditex, lider mondial în domeniul modei rapide, a integrat și ea tehnologia AI în procesele sale de previziune a tendințelor și de gestionare a stocurilor. Analizând tendințele din social media, blogurile de modă și datele privind vânzările online, Zara utilizează algoritmi AI pentru a prezice ce stiluri și articole vor fi populare în curând.
Zara a implementat AI în operațiunile sale în colaborare cu mai mulți parteneri. Aceasta a încorporat microcipuri în etichetele de securitate ale hainelor sale, făcând posibilă urmărirea hainelor de la producție până la clientul final. De asemenea, compania utilizează inteligența artificială pentru a prezice comportamentul clienților pe baza unor atribute predictive structurate, cum ar fi mărimea, culoarea, croiala și stilul. Etichetele RFID și sistemele logistice sofisticate permit companiei Zara să optimizeze transportul și inventarul, reducând risipa și asigurându-se că articolele populare sunt întotdeauna disponibile. Ca urmare, timpul de execuție al Zara pentru noile modele este de doar o săptămână, cu mult sub media de trei până la șase luni din industrie.
Inditex, societatea mamă a Zara, continuă să își extindă utilizarea tehnologiilor AI. Ieri, după ce grupul a anunțat rezultatele financiare pentru primele 9 luni ale anului fiscal în curs, Oscar Garcia Maceiras, directorul general al grupului, a anunțat că societatea va investi în Epoch Biodesign, un startup care utilizează inteligența artificială pentru a proiecta enzime care permit reciclarea amestecului de plastic și textile. Această alternativă permite transformarea deșeurilor textile în echivalentul materiei prime, promovând economia circulară, de la textile la textile. Acest lucru va face producția de materiale textile mai sustenabilă, aceasta fiind una dintre preocupările legate de mediu în ceea ce privește hainele.
Toate aceste eforturi pentru eficiență și-au arătat rezultatele. Inditex a înregistrat rezultate solide în primele nouă luni ale anului 2024. Vânzările cumulate au crescut cu 7,1% față de perioada similară de acum un an, ajungând la 27,42 miliarde euro, iar profitul net a crescut cu 8,5% de la an la an, ajungând la 4,45 miliarde euro. Inditex își menține angajamentul față de expansiune și durabilitate, alocând 1,8 miliarde euro pentru investiții în 2024, inclusiv 900 de milioane euro pentru infrastructura logistică în 2024 și 2025. Aceste investiții sprijină poziția sa de lider pe termen lung, susținută de o rețea globală de 5.659 de magazine pe 214 piețe, inclusiv cea din România și de o creștere anuală brută proiectată de 5% a spațiilor comerciale, între 2024 și 2026.
Cu toate acestea, datele raportate din trimestrul al treilea au fost sub așteptări, făcând ca prețul acțiunilor să scadă cu peste aproape 7% după publicarea rezultatelor. Acest lucru sugerează că este posibil ca piața să fi inclus în preț deja o mare parte din performanța pozitivă. În timp ce prețul acțiunilor a crescut cu peste 22% de la începutul anului până în prezent, acesta a pierdut aproape 9% în ultima săptămână. În ciuda acestui fapt, Inditex continuă să dea dovadă de reziliență și de un leadership clar în sectorul său, cu strategii bine definite de creștere durabilă și inovare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...
În perioada 1.I - 31.X.2024,...
Rata şomajului înregistrat în evidenţele AMOFM Bucureşti...
Dolarul a atins un maxim al...
Germania, motorul economic al...
Inteligența artificială ajută...
Guvernul României a aprobat, în...
Indicii principali au închis pe...
Grupaj de știri.
„Procesul de dezinflație este...
O veste bună, una mai puțin bună.
Jaguar, cunoscut pentru luxul și eleganța sa, a intrat...
Cursul valutar al zilei, comunicat de Banca Naţională.
Guvernul spaniol a anunțat joi deschiderea unei anchete...
Deciziile de politică monetară...
Un nou capitol în salarizarea...
Este concluzia nedorită a trei...
Ministerul Investițiilor și...
Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, a stabilit un...
Jared Isaacman, ales de...
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
La începutul acestui an,...
Anul 2024 a adus schimbări...
Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit...