Este vorba de "a strânge și mai tare lațul în jurul mașinii de război a Rusiei și a celor care îi permit să funcționeze", a comentat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, într-un comunicat.
"Trimitem un mesaj fără echivoc: oricine susţine efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american", a explicat reprezentantul Casei Albe.
Pentru americani, este vorba de a pune bețe în roate mecanismelor puse în mișcare de Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invazia Ucrainei.
"Ceea ce vrem să facem este să complicăm modul în care Rusia își procură materialele de care absolut nevoie pentru a produce armament. (...) Pentru a obţine aceste materiale, rușii trebui să treacă prin sistemul financiar, ceea ce constituie un punct neuralgic potenţial, iar acest instrument vizează tocmai acest punct neuralgic", a explicat un înalt responsabil al Casei Albe, sub acoperirea anonimatului.
Statele Unite, principalul susţinător al Ucrainei, pariază pe efectul disuasiv al acestui anunţ, care intervine în contextul în care Congresul american luptă să ajungă la un acord cu privire la continuarea sprijinului militar acordat Kievului.
"Orice bancă sau aproape orice bancă din lume, dacă are de ales între a continua să vândă o cantitate mică de mărfuri complexului militar-industrial rus și de a se conecta la sistemul financiar american, va alege să se conecteze la sistemul financiar american", a adăugat el.
El a explicat că majoritatea băncilor europene sau americane au încetat deja să finanţeze activităţi în Rusia, dar a subliniat că au legături cu instituţii financiare din alte ţări, care, potențial vorbit, ar putea continua să facă acest lucru.
Diamante
Washingtonul se bazează deci pe aceste bănci occidentale pentru a descuraja partenerii lor din țările terțe să continue să facă afaceri cu Moscova.
Statele Unite îşi vor extinde, de asemenea, măsurile de embargo împotriva Rusiei, pentru a le aplica şi produselor fabricate din materii prime ruseşti (în special diamante sau produse marine), dar prelucrate şi exportate de alte ţări.
Occidentalii au luat deja numeroase măsuri de înghețare a activelor împotriva entităților, personalităților și companiilor rusești. De asemenea, au înmulțit interdicțiile de import de materii prime sau mărfuri rusești, pentru a opri mașina de război și pentru a scufunda economia.
„Sancțiunile și restricțiile noastre au avut un impact semnificativ asupra capacității Rusiei de a înlocui echipamentele, materialele și tehnologia de care are nevoie pentru a-și alimenta agresiunea. Acest lucru a forțat Rusia să găsească variante viclene pentru a se aproviziona", a asigurat Jake Sullivan.
Potrivit Washingtonului, Moscova şi-a dezvoltat cooperarea militară cu Iranul, care îi furnizează drone, şi cu Coreea de Nord.
La aproape doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, economia rusă pare totuşi să reziste la şoc, în pofida acestei avalanşe de sancţiuni.
Rusia continuă să vândă hidrocarburi în special Chinei şi Indiei şi a pus în aplicare, potrivit experţilor, mecanisme eficiente pentru a ocoli o limitare a preţului de vânzare al petrolului său decisă de Occident.
FMI estimează că Rusia va înregistra o creştere economică de peste 2% anul acesta şi de peste 1% anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...