Instituția dorește ca cei care sunt interesați că cumpere vechime pentru pensie să o poată face înainte de 1 septembrie 2021, motiv pentru care a fost pusă în cezbatere o nouă modificare a Legii 127/2019.
În noul proiect este prevăzut faptul că orice persoană care nu are calitatea de pensionari va putea să cumpere vechime pentru pensie pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii competentă.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se spune în propunerea de act normativ.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.
Majorare cu 75% pentru unii pensionari. Cine sunt beneficiarii
Potrivit proiectului, până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii:
pensiei pentru limită de vârstă;
pensiei anticipate;
pensie anticipată parțială.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii de la momentul intrării în vigoare a proiectului de ordonanță și până la data de 1 septembrie 2021. Iar plata pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se va face într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe lunare, se mai spune în noul proiect.
Proiectul de ordonanţă va grăbi posibilitatea de a cumpăra vechime începând cu intrarea în vigoare a modificării legislative, adică mai devreme de 1 septembrie 2021, pentru că Legea 127/2019, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2021, prevede deja acestă posibilitatea la art. 6. Actuala lege a pensiilor este Legea 263/2010, care va fi înlocuită la 1 septembrie 2021 de Legea 127/2019.
Modificarea va intra în vigoare numai dacă OUG-ul va fi adoptat de Guvern și va fi piblicat în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...