Pensie. Cumpărea vechimii. Cele mai NOI INFORMAȚII
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Nu este nevoie de eliberarea unei adeverinţe care să facă dovada perioadei asigurate
Nu este nevoie de eliberarea unei adeverinţe care să facă dovada perioadei asigurate
Conform noilor reglementări, care au intrat în vigoare de la 1 septembrie a.c., cei care încă nu au iești la pensie își pot completa perioadele în care nu au cotizat șa sistemul de pensii prin semnarea unui contract cu Casa de Pensii.

Casa Națională de Pensii spune că se află în plin proces de aplicare a prevederilor noului act normativ, astfel că persoanele care au încheiat astfel de contracte pot beneficia de recunoaşterea perioadelor de asigurare în scopul deschiderii drepturilor de pensie de limită de vârstă, urmând ca, după depunerea dosarului de pensionare, să primească decizia de pensionare în termen de maxim 45 de zile.

Cumpărarea vechimii. Cât plătești și cum se calculează

Având în vedere că informaţiile privind stagiul de cotizare realizat în baza unui astfel de contract de asigurare vor fi preluate automat din modulul informatic dedicat acestei activităţi, nu este nevoie de eliberarea unei adeverinţe care să facă dovada perioadei asigurate, aplicaţia informatică pentru implementarea acestui act normativ urmând să fie funcţională în scurt timp iar beneficiarii vor primi drepturile de pensie care li se cuvin.

Noul mecanism pentru cumpărarea de vechime pentru pensie a apărut în luna septembrie, condițiile prevăzute în OUG nr. 163/2020 urmând să se aplice doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel