Cumulul pensiei anticipate cu alte venituri. Ce se poate și ce nu
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionarea anticipată sau anticipată parțială limitează cumulul veniturilor
Pensionarea anticipată sau anticipată parțială limitează cumulul veniturilor
Persoanele care au ieșit la pensie anticipa sau anticipat parțial pot cumla anumite venituri cu pensia însă altele nu. Atât legea pensiilor cât și Codul fiscal stabilesc precis care sunt veniturile pe care acești pensionari le pot cumula și pe care nu.

Ce venituri se pot cumula

Veniturile din activități independente sunt cele obținute de PFA-uri ori cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală.

Veniturile din activități independente sunt definite în Codul fiscal drept veniturile obținute de către persoana care dispune de libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru, de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, de către persoana care își asumă riscurile inerente activității, care are personal angajat sau care îndeplinește oricare dintre celelalte criterii din Codul fiscal.

Cei pensionați anticipat pot obține simultan aproape orice alte venituri care nu presupun un raport de muncă (de serviciu), notează avocatnet.ro. Pot obține venituri din: chirii, dividende, jocuri de noroc sau activități agricole. Toate acestea trebuie însă fiscalizate prin declarația unică.

Dosar de pensionare 2020. Acte necesare pentru limită de vârstă, invaiditate și de urmaș

Ce venituri nu se pot cumula

În primul rând, cine e pensionat anticipat nu mai poate lucra în baza unui contract de muncă, veniturile salariale neputând fi câștigate cu cele din pensia anticipată sau cea parțială.

Totodată, nu se poate cumula salariul dintr-un raport de serviciu cu pensia anticipată sau anticipată parțială. De pildă, funcționarul public nu mai poate continua munca și primi și pensie anticipată în același timp.

Pensia anticipată sau anticipată parțială nu se poate cumula nici cu veniturile din activități în funcții elective, exceptând indemnizația de consilier local sau județean. Mai mult, nu se poate cumula nici cu veniturile obținute din numirea în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului.

Este interzis și cumulul veniturilor obținute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel