Cumulul pensiei cu salariu. Cine poate beneficia
Autor: Oana Pavelescu | 01 aug, 07:41
Condițiile speciale sunt clarificate de legislație
Condițiile speciale sunt clarificate de legislație
Din cauza interminabilelor discuții pe tema cumulului pensiei cu salariul la stat, esența lucrurilor s-a diluat iar mulți nu mai știu ce este și ce nu este posibil.

Pentru cei pensionați pentru limită de vârstă legislația este permisivă în ceea ce privește posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri - spre deosebire de pensionarii anticipat sau de cei în grad de invaliditate.

Noua legislație interzice cumulul pensiei cu salariul la stat dar nu și la privat. Așadar, pensionarul cu pensie pentru limită de vârstă poate să aibă un contract de muncă în derulare și să încaseze simultan și salariu, și pensie.

Cumulul PENSIE-SALARIU. Ce șanse au PROFESORII

Pensia poate fi cumulată și cu veniturile independente. Veniturile din activități independente sunt definite în Codul fiscal drept veniturile obținute de către persoana care dispune de libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru, de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, de către persoana care își asumă riscurile inerente activității, care are personal angajat sau care îndeplinește oricare dintre celelalte criterii din Codul fiscal.

G Ad:

Fără să ne mai complicăm cu definițiile, când vorbim de veniturile din activități independente ne gândim, în primul rând, la cei care au PFA-uri ori la cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală. Pensionarii cu pensie pentru limită de vârstă pot obține simultan cu pensia orice astfel de venit, pot obține venituri din dividende, din chirii, jocuri de noroc și lista poate continua. Iar legislația nu le impune o limită.

Cu toate acestea noua reglementare care a fost adoptată de Guvern în luna iunie a.c. prevede următoarele excepții de la interdicția cumulului pensiei cu salariul la stat:

- persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție

- persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora

- pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate

- membrii Academiei Române

- asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare

- îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ştiri Recomandate

Inelul inteligent, viitorul plăților contactless

Pandemia face ca majoritatea comercianților să caute...

Loto. Numerele norocoase de azi. Verifică dacă ai câștigat

Joi, 16 septembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49,...

COVID-19. De ce Delta îmbolnăvește mai mulți copii

Cazurile de COVID-19 în rândul copiilor sunt în creștere...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro