Cumulul pensiei cu salariul. Ce prevede noua Lege
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pensionari / Foto: Freepik
Pensionari / Foto: Freepik
Cumulul pensiei cu salariul, conform noii legi a pensiilor care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care a fost promulgată pe 29 noiembrie 2023, există câteva modificări importante privind cumulul pensiei cu salariul.

Dreptul de a cumula pensia cu salariul este păstrat, cu două excepții de la regulă. Aceste excepții nu permit o reducere totală a vârstei standard de pensionare mai mare de 11 ani.

Fără limitări legate de vârstă, adică noua lege nu impune restricții legate de vârstă. Astfel, persoanele pot continua să lucreze și după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Este important să menționăm că această lege aduce și alte modificări, inclusiv recalcularea pensiilor începând cu septembrie 2024 și o creștere generală a pensiilor cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024. 

Cum se calculează pensia după noua lege

Conform noii legi cuantumul pensiei va fi calculat prin înmulțirea VPR (valoarea punctului de referință) cu numărul total de puncte realizat de persoana asigurată la sistemul public de pensii. 

La momentul intrării în vigoare a noii legi, valoarea punctului de referință a fost de 81 de lei. Această valoare nu va rămâne constantă și va fi indexată anual cu rata inflației, la care se va adăuga jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Această indexare se va efectua în fiecare an, în luna ianuarie.

Citește și: Obligația noului document pentru pensionare, controversată printre solicitanți

Numărul total de puncte realizat de asigurat

Punctajul anual al asiguratului este calculat prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru cei care au lucrat mai mult de 25 de ani, se acordă bonusuri sub formă de puncte de stabilitate:

0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani.

0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani.

1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Spre exemplu, persoanele cu un stagiu de cotizare de 26 de ani vor beneficia de o mărire a pensiei până la suma de 1.881,5 lei în timp ce cei care au muncit 27 de ani vor avea o pensie de 1.988 de lei.

Pentru cei cu 30 de ani de cotizare, pensia s-ar situa la suma de 2.307,5 lei, în timp ce pentru cei cu 31 de ani de cotizare ar primi o pensie de 2.431,75 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie în România a crescut cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei. Aceste modificări au un impact semnificativ asupra sistemului public de pensii din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel