Cuprul, tot mai căutat şi mai scump
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cuprul, regele metalelor ”verzi”
Cuprul, regele metalelor ”verzi”
Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23% de la începutul anului, se arată într-o analiză eToro.

Este semnalată o creștere a consumului în perioada următoare generată de sectoare precum cel energetic, cel al vehiculelor electrice, dar și cel al apărării. Acest lucru compensează proiecția unei activități mai scăzute și prin urmare, a unui consum relativ redus în China. Cuprul are un rol industrial foarte important, deoarece generarea și transmiterea de energie electrică, dispozitivele electrice și electronice nu ar fi posibile fără el.

Un raport al Asociației Internaționale a Cuprului prognozează că cererea globală de cupru va crește de la 28,3 milioane de tone (Mt) în 2020 la 40,9 tone în 2040, cu o rată de creștere anuală compusă ("CAGR") de 1,85%. Se anticipează că această creștere va proveni atât din zonele tradiționale ale cererii, cât și din sectoare noi, impulsionate de tranziția energetică ecologică, integrarea energiei regenerabile necesitând extinderea și întreținerea infrastructurii de rețea.

Într-un interviu pentru CNBC, investitorul miliardar Stanley Druckenmiller a menționat că atunci când vorbim de cupru, aceasta este o poveste simplă datorită faptului că este nevoie de 12 ani, pentru a-l produce dintr-un nou zăcământ, iar consumul provine de la vehiculele electrice, rețeaua electrică, centrele de date dar și de la producția de muniții. Pe măsură ce conflictele se acutizează în întreaga lume, oferta întârzie să țină pasul, ceea ce înseamnă că raportul dintre cerere și ofertă va fi dezechilibrat în următorii cinci sau șase ani.

De asemenea, Goldman Sachs și-a majorat ținta de preț al cuprului la sfârșitul anului la 12.000 de dolari/tonă, de la 10.000 de dolari anterior, anticipând că minele din lume vor avea dificultăți în a răspunde cererii în creștere. Există însă și păreri conform cărora creșterea recentă se bazează pe speculații și pe așteptări pentru viitor, iar un cupru scump ar putea descuraja consumul și ar putea duce la o înlocuire a sa cu aluminiul, care este mai ieftin.

 

Cuprul nu este rar pe planetă

 

Aproximativ 700 de milioane de tone de cupru au fost produse în întreaga lume, iar zăcămintele identificate conțin aproximativ 2,1 miliarde de tone, ceea ce ridică cantitatea totală de cupru descoperită la 2,8 miliarde de tone. Aceasta ar încăpea într-un cub de 680 de metri pe latură. Cel mai mare producător din lume este Chile, cu 5 milioane de tone anul trecut, urmat de Peru și Republica Democrată Congo cu peste 2,5 milioane de tone, China (1,7 milioane de tone), SUA (1,1 milioane de tone) și Rusia (910.000 de tone). 

Mărfurile fungibile, inclusiv metale precum cuprul, aurul sau argintul, dar și petrolul, cerealele sau animalele, sunt tranzacționate de mii de ani, de la înregistrările rudimentare din lut din Sumerul antic până la bursele online de astăzi. Ele sunt definite ca bunuri de același tip, standardizate, ceea ce le face ușor de tranzacționat.

Investitorii individuali, persoanele care își gestionează singure investițiile, sunt, de asemenea, interesați de mărfuri fungibile, la nivel global 28% dintre ei având această clasă de active în portofoliile lor, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Cei mai interesați sunt cehii (40%), urmați de investitorii polonezi (38%), olandezi (32%) și germani (31%). Investitorii români și cei americani sunt și ei pe aproape, 30% având mărfuri în portofoliu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...

Damen cere falimentul șantierului naval Mangalia

Pare să fie capăt de linie pentru colaborarea dintre...

MF vrea să se poată împrumuta mai mult de pe piețele externe

Ministerul Finanțelor Publice a decis majorarea...


pixel