Curs BNR. Leul se întărește ușor față de euro și francul elvețian, dar pierde teren în fața dolarului și aurului

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Casă de schimb valutar
Casă de schimb valutar
BNR anunță cursurile valutare din 12 mai: evoluții mixte pe piața valutară, în contextul incertitudinilor externe și al presiunilor inflaționiste.

Cursurile valutare afișate de Banca Națională a României (BNR) pentru data de 12 mai 2025 arată o ușoară întărire a leului față de euro și francul elvețian, dar și o depreciere în raport cu dolarul american, lira sterlină și gramul de aur. Evoluțiile reflectă dinamica pieței internaționale în contextul volatilității financiare și al aprecierii monedei americane pe fondul datelor economice solide din SUA.

Euro scade ușor, sub pragul de 5,10 lei

Moneda unică europeană a fost cotată luni, 12 mai, la 5,0993 lei, în scădere față de vineri, 9 mai, când cursul era de 5,1165 lei. Diferența de 0,0172 lei reprezintă o scădere de aproximativ 0,34%, marcând o ușoară apreciere a leului în raport cu euro.

Această scădere vine în contextul în care piața a reacționat pozitiv la anunțurile privind o posibilă stabilizare fiscală internă, dar și pe fondul unei ușoare corecții tehnice a monedei europene la nivel global, după aprecierea din săptămânile anterioare.

Francul elvețian pierde teren

Francul elvețian, considerat monedă de refugiu în perioade de incertitudine, a fost cotat luni la 5,4309 lei, față de 5,4699 lei în data de 9 mai. Astfel, francul s-a depreciat cu 0,0390 lei, echivalentul unei scăderi de aproximativ 0,71%.

Este una dintre cele mai accentuate scăderi din rândul principalelor valute, semn că interesul investitorilor pentru active mai riscante a crescut, în detrimentul plasamentelor tradiționale în monede defensive.

Dolarul american revine pe creștere

Spre deosebire de euro și franc, dolarul american a revenit pe trend ascendent. Cursul oficial publicat de BNR pentru 12 mai este de 4,5826 lei, în creștere față de 4,5490 lei în 9 mai. Diferența de 0,0336 lei înseamnă o apreciere de aproximativ 0,74% a monedei americane față de leu.

Această evoluție este corelată cu datele favorabile privind ocuparea forței de muncă în SUA și cu speculațiile privind menținerea unei politici monetare restrictive de către Rezerva Federală, ceea ce întărește atractivitatea dolarului pe plan internațional.

Lira sterlină, ușoară apreciere

Lira britanică a fost cotată luni la 6,0501 lei, în creștere față de 6,0357 lei înregistrat vineri. Avansul de 0,0144 lei reprezintă o apreciere de aproximativ 0,24%. Această creștere vine în contextul în care investitorii se așteaptă la o menținere a dobânzilor de politică monetară ridicate de către Banca Angliei, în încercarea de a combate inflația persistentă din Regatul Unit.

Aurul scade, dar rămâne la niveluri ridicate

Prețul gramului de aur a fost cotat luni la 474,8048 lei, în scădere semnificativă față de valoarea de vineri, de 486,4063 lei. Diferența de 11,6015 lei înseamnă o scădere de 2,38%, cea mai puternică mișcare procentuală dintre activele analizate.

Această evoluție poate fi pusă pe seama stabilizării dolarului și a apetitului mai ridicat pentru risc în rândul investitorilor, care au redus plasamentele în metalul prețios considerat activ de refugiu.

Concluzie: leul rezistă în fața presiunilor, dar volatilitatea rămâne ridicată

Evoluțiile valutare de la începutul acestei săptămâni arată o piață mixtă, cu mișcări moderate, dar relevante. Leul câștigă teren în fața euro și francului elvețian, dar cedează în fața dolarului, lirei și aurului, semn că direcția viitoare va depinde în mare măsură de climatul extern și de deciziile de politică monetară ale marilor bănci centrale.

Banca Națională a României rămâne atentă la aceste mișcări, mai ales în contextul presiunilor inflaționiste și al menținerii unui cost ridicat al finanțării în economie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel