Urmărește dezbaterea live

Curs valutar, 26 noiembrie: Evoluţii mixte ale monedei naţionale

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Oana Pavelescu
Banca Naţională a comunicat cursul valutar al zilei.

Leul s-a depreciat marți față de euro, Banca Națională a României (BNR) stabilind un curs de 4,9768 lei pentru un euro, în creștere cu 0,01 bani comparativ cu valoarea anterioară de 4,9767 lei.

În raport cu dolarul american, moneda națională a câștigat teren, cursul BNR fiind de 4,7319 lei, în scădere cu 1,37 bani (-0,29%) față de cotația de luni, care a fost de 4,7456 lei.

Leul s-a depreciat însă față de francul elvețian, acesta fiind cotat la 5,3448 lei, în creștere cu 0,99 bani (+0,19%) față de cursul precedent, de 5,3349 lei.

Gramul de aur a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 400,2435 lei, comparativ cu valoarea de 407,8725 lei din sesiunea anterioară.

 

Din aceeaşi categorie: ROBOR, nouă creştere

 

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 5,87% pe an, de la 5,81% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,92% pe an, de la 5,87%, iar ROBOR la 12 luni a crescut la valoarea de 5,96%, de la 5,92%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,99% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BNR: Indice ROBOR
ANAF
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB

pixel