Moneda națională a înregistrat o ușoară depreciere luni, în raport cu principalele valute internaționale, potrivit cursului de schimb publicat de Banca Națională a României (BNR). Euro a fost cotat la 4,9775 lei, în creștere față de cotația de vineri, de 4,9773 lei. Este o variație marginală de 0,02 bani, dar care indică o tendință de slăbire a leului în raport cu moneda unică europeană, inclusiv într-un context regional marcat de incertitudine și de presiuni inflaționiste persistente.
Dolarul câștigă teren, francul pierde ușor
În raport cu dolarul american, leul a pierdut mai vizibil, BNR stabilind un curs de 4,3903 lei pentru un dolar, în creștere cu 0,52 bani (+0,12%) față de finalul săptămânii trecute, când moneda americană era cotată la 4,3851 lei.
Pe de altă parte, leul a reușit o ușoară apreciere față de francul elvețian. Moneda elvețiană a fost cotată de BNR la 5,3278 lei, în scădere cu 0,52 bani (-0,09%) comparativ cu vineri, când cursul a fost de 5,3330 lei. Evoluția francului reflectă o ușoară calmare a temerilor privind inflația în zona francofonă europeană, dar și o cerere relativ stabilă pentru active considerate „refugiu”.
Aurul continuă să urce, semnal de precauție pentru investitori
În paralel, prețul aurului exprimat în lei a continuat să crească. Gramul de aur a fost evaluat luni la 466,0411 lei, în creștere față de valoarea anterioară de 460,2343 lei. Avansul consistent reflectă interesul investitorilor pentru metalele prețioase, într-un climat de volatilitate și incertitudine economică. Cererea pentru aur rămâne ridicată atât la nivel internațional, cât și în România, ca protecție împotriva inflației și a riscurilor geopolitice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.