Cursul BNR. Leul, oscilant în fața euro și a dolarului. Cât costă gramul de aur

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Banca Națională a României a calculat valoarea leului comparativ cu principalele valute internaționale, valoare valabilă pentru astăzi, 4 februarie 2025. 

Moneda națională a înregistrat marți fluctuații importante față de principalele valute internaționale. În timp ce leul s-a depreciat ușor în raport cu euro și francul elvețian, a reușit să recupereze teren în fața dolarului american.

Leul pierde teren în fața euro

Banca Națională a României (BNR) a anunțat marți un curs de 4,9769 lei pentru un euro, marcând o depreciere de 0,03 bani (+0,01%) față de ziua precedentă, când cotația a fost de 4,9766 lei.

Această ușoară depreciere a leului vine pe fondul unei volatilități moderate pe piețele financiare, influențată de factori interni și externi. Specialiștii subliniază că stabilitatea relativă a cursului euro/leu este rezultatul politicilor BNR, care intervine pentru a evita fluctuațiile majore.

Dolarul american scade

Pe de altă parte, moneda națională s-a apreciat semnificativ în raport cu dolarul american, care a fost cotat marți la 4,8170 lei, în scădere cu 4,25 bani (-0,87%) față de luni, când era tranzacționat la 4,8595 lei.

Această evoluție este determinată, în mare parte, de slăbirea dolarului pe piețele internaționale, influențată de date economice din SUA care sugerează o posibilă reducere a ritmului de creștere a dobânzilor de către Rezerva Federală.

Francul elvețian, în ușoară creștere

Leul a pierdut teren și în raport cu francul elvețian, moneda considerată un refugiu sigur în perioade de incertitudine economică. BNR a stabilit pentru marți un curs de 5,3005 lei pentru un franc, în creștere cu 0,03 bani (+0,03%) față de 5,2985 lei, valoarea stabilită în ședința precedentă.

Evoluția francului elvețian este urmărită îndeaproape de românii care au credite în această monedă, având în vedere volatilitatea ridicată a acesteia pe piețele financiare.

Aurul pierde teren

Pe piața metalelor prețioase, gramul de aur s-a ieftinit marți, ajungând la 435,8564 lei, față de 437,1590 lei înregistrat luni.

Scăderea prețului aurului reflectă tendințele de pe piețele internaționale, unde investitorii reevaluează pozițiile în contextul modificărilor așteptate în politicile băncilor centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel