Negocieri cruciale la Bruxelles pentru viitorul energetic al României
Ministrul Energiei, Sebastian...
Moneda națională a înregistrat marți fluctuații importante față de principalele valute internaționale. În timp ce leul s-a depreciat ușor în raport cu euro și francul elvețian, a reușit să recupereze teren în fața dolarului american.
Leul pierde teren în fața euro
Banca Națională a României (BNR) a anunțat marți un curs de 4,9769 lei pentru un euro, marcând o depreciere de 0,03 bani (+0,01%) față de ziua precedentă, când cotația a fost de 4,9766 lei.
Această ușoară depreciere a leului vine pe fondul unei volatilități moderate pe piețele financiare, influențată de factori interni și externi. Specialiștii subliniază că stabilitatea relativă a cursului euro/leu este rezultatul politicilor BNR, care intervine pentru a evita fluctuațiile majore.
Dolarul american scade
Pe de altă parte, moneda națională s-a apreciat semnificativ în raport cu dolarul american, care a fost cotat marți la 4,8170 lei, în scădere cu 4,25 bani (-0,87%) față de luni, când era tranzacționat la 4,8595 lei.
Această evoluție este determinată, în mare parte, de slăbirea dolarului pe piețele internaționale, influențată de date economice din SUA care sugerează o posibilă reducere a ritmului de creștere a dobânzilor de către Rezerva Federală.
Francul elvețian, în ușoară creștere
Leul a pierdut teren și în raport cu francul elvețian, moneda considerată un refugiu sigur în perioade de incertitudine economică. BNR a stabilit pentru marți un curs de 5,3005 lei pentru un franc, în creștere cu 0,03 bani (+0,03%) față de 5,2985 lei, valoarea stabilită în ședința precedentă.
Evoluția francului elvețian este urmărită îndeaproape de românii care au credite în această monedă, având în vedere volatilitatea ridicată a acesteia pe piețele financiare.
Aurul pierde teren
Pe piața metalelor prețioase, gramul de aur s-a ieftinit marți, ajungând la 435,8564 lei, față de 437,1590 lei înregistrat luni.
Scăderea prețului aurului reflectă tendințele de pe piețele internaționale, unde investitorii reevaluează pozițiile în contextul modificărilor așteptate în politicile băncilor centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
România este o țară sigură și stabilă politic și...
Banca Națională a României a...
Spania reduce săptămâna de lucru la 37,5 ore fără...
Cutremurele zguduie Santorini: sute de oameni evacuați...
România a evitat în ultimul...
Italia blochează chatbotul DeepSeek din cauza...
Bugetul pe anul 2025 a fost...
Fondurile vor fi alocate în mai multe tranșe.
O analiză Frames realizată pe...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Un metal pe care celebrul...
Peste 10.000 de locuințe au...
Administrația de la Kremlin a...
Analiza piețelor de materii...
Companiile incluse pe lista neagră riscă amenzi...
Acționarul majoritar al OMV...
Cine este Robert Kiyosaki și de ce ne interesează...
O preluare de proporții la Departamentul Trezoreriei.
Dimineața începe cu vești importante din economie,...
Bursa de la Bucureşti a închis...
Președintele Donald Trump a...