Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Moneda națională a României a înregistrat o ușoară depreciere față de principalele valute internaționale, conform cotațiilor Băncii Naționale a României (BNR). Astfel, euro a fost calculat, vineri, la valoarea de 4,9747 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația anterioară, când a atins nivelul de 4,9745 lei.
Euro, la un nou maxim
Creșterea euro vine într-un context economic marcat de incertitudini, pe fondul tensiunilor de pe piețele internaționale și al presiunilor inflaționiste din zona euro. Potrivit specialiștilor, această depreciere ușoară a leului față de moneda europeană este posibil să continue și în săptămânile următoare, dacă nu vor exista măsuri de stabilizare financiară.
Analizând evoluția din ultimele luni, euro a înregistrat o tendință constantă de apreciere în raport cu leul, ceea ce creează presiuni suplimentare asupra prețurilor bunurilor importate și implicit asupra consumatorilor români.
Dolarul american câștigă teren
Leul a suferit o depreciere și în fața dolarului american, care a ajuns la 4,5814 lei, în creștere cu 0,57 bani, adică o variație de +0,12% față de valoarea din ziua precedentă, de 4,5757 lei. Această evoluție reflectă și tendințele globale, dolarul fiind favorizat de politicile monetare ale Rezervei Federale a Statelor Unite, dar și de dorința investitorilor de a se orienta către active considerate mai sigure.
Creșterea dolarului poate avea implicații și asupra prețurilor la energie și la alte mărfuri importate în România, deoarece majoritatea tranzacțiilor de acest tip sunt denominate în dolari. Astfel, orice apreciere a monedei americane se poate traduce prin costuri suplimentare pentru companiile și consumatorii din România.
Francul elvețian, în ușoară scădere
Singura monedă principală față de care leul a reușit o apreciere, vineri, este francul elvețian, care a scăzut ușor, la 5,2774 lei, comparativ cu 5,2850 lei în ședința precedentă. Aceasta reprezintă o scădere de 0,76 bani, sau -0,15%. Declinul francului vine pe fondul unor măsuri de relaxare adoptate de Banca Națională a Elveției, dar și pe baza unei tendințe de echilibrare în raport cu alte valute de pe piața europeană.
Francul elvețian este văzut de obicei ca un activ de refugiu în perioade de incertitudine economică, însă recentele mișcări ale piețelor au determinat o ușoară corecție în valoarea sa. Cu toate acestea, moneda elvețiană rămâne atractivă pentru investitorii precauți, care caută stabilitate.
Aurul, în scădere de preț
În ceea ce privește aurul, prețul unui gram a scăzut, vineri, la 404,9928 lei, față de 409,0029 lei în ședința anterioară. Acest declin reflectă o tendință globală de stabilizare a pieței aurului, după o perioadă de volatilitate. Deși aurul rămâne un activ sigur în fața inflației și a devalorizării monedelor, micile variații de preț sunt normale și sunt influențate de mișcările valutare și de cererea pieței internaționale.
Aurul este perceput ca o garanție de siguranță pentru investitorii care se confruntă cu nesiguranțe financiare, iar scăderea ușoară a prețului poate indica o reechilibrare temporară a pieței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...