Cutremur financiar în întreaga lume. Economia SUA a intrat în recesiune tehnică
Autor: Antonia Popescu | 29 iul 2022, 09:17
Economia Statelor Unite ale Americii a scăzut cu 0,9% în perioada aprilie-iunie, pentru al doilea trimestru consecutiv, marcând practic intrarea în recesiune tehnică, deşi ritmul contracţiei performanţelor economice pare să se reducă.

Economia Statelor Unite ale Americii a scăzut cu 0,9% în perioada aprilie-iunie, pentru al doilea trimestru consecutiv, marcând practic intrarea în recesiune tehnică, deşi ritmul contracţiei performanţelor economice pare să se reducă.

Totuşi, este vorba despre o scădere economică drastică, în condiţiile în care în 2021 Statele Unite înregistraseră o creştere a PIB-ului de 5,7%, însă după reducerea semnificativă a activităţilor în 2020, din cauza pandemiei.

Statele Unite intră, practic, în recesiune tehnică, definită ca fiind două trimestre consecutive de scădere a activităţilor economice. La nivel oficial, Washingtonul nu utilizează conceptul de recesiune tehnică, ci se bazează pe determinări realizate de analişti ai Oficiului Naţional de Cercetări Economice, care examinează o serie de factori economici pentru a stabili dacă este sau nu recesiune, notează cotidianul Financial Times.

Rezerva Federală (FED), instituţia bancară centrală din SUA, speră că reducerea performanţelor economice va fi redresată spre sfârşitul anului, evitându-se astfel constatarea recesiunii la nivel oficial. Fed tocmai a anunţat o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 0,75%, până la intervalul 2,25%-2,50%, în cadrul eforturilor de stabilizare şi reducere a inflaţiei, care a atins nivelul de 9,1%.

Preşedintele Joseph Biden, supus presiunilor pentru corectarea traiectoriei economiei, în contextul pandemiei, războiului din Ucraina, sancţiunilor impuse Rusiei, precum şi în perspectiva alegerilor parlamentare parţiale din noiembrie, încearcă să minimizeze relevanţa actualelor date economice. „Nu cred că va fi recesiune, în opinia mea. Rata şomajului încă este la unul dintre cele mai scăzute niveluri din istorie, este în zona de 3,6%. Ne axăm în continuare pe investiţii, toată lumea. Speranţa mea este că vom trece de la o creştere economică rapidă la o creştere stabilă. Sigur că vom asista la unele scăderi. Dar eu nu cred că vom avea o recesiune, cu voia lui Dumnezeu”, a declarat Biden luni, conform CNN.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Crossuri externe