Cutremurele din Turcia au dus la oprirea livrărilor de petrol prin terminalul Ceyhan
Autor: Oana Pavelescu | 07 feb 2023, 08:25
Terminaluol de la Ceyhan
Terminaluol de la Ceyhan
Turcia a oprit fluxurile de țiței către terminalul de export Ceyhan de pe coasta mediteraneană ca măsură de precauție în urma unui cutremur devastator, potrivit unui oficial, scrie Bloomberg.

Operatorul de stat al conductelor, Botas, a luat această decizie luni dimineață, după cutremurul în estul Turciei, urmat câteva ore mai târziu de un altul. Cele două cutremure au ucis peste 4.000 de persoane în Turcia și Siria și au avariat un număr enorm de clădiri și infrastructuri.

Prețul țițeiului a crescut luni, parțial din cauza suspendării de la Ceyhan. Acesta este un nod vital pentru vânzările de petrol din nordul Irakului și din Azerbaidjan. Portul a exportat peste 1 milion de barili pe zi în ianuarie, adică 1% din livrările globale, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Nu au fost detectate scurgeri pe conductele care alimentează portul, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie identificat.

Irakul a oprit transporturile din Ceyhan, atât cele controlate de Bagdad, cât și cele ale Guvernului regional semi-autonom din Kurdistan. Administrația kurdă a declarat că încărcările vor fi reluate după ce vor fi efectuate verificări de siguranță la conducte.

Petrolul de la Ceyhan este trimis în cea mai mare parte către rafinăriile europene.

Primul cutremur - cu o magnitudine de 7,7 - a lovit orașul turc Gaziantep și a fost resimțit până în Cipru și Egipt. Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 7,5, a fost resimțit în capitala turcă Ankara, la o distanță de aproximativ 600 de kilometri.

Citește și:

Un al doilea cutremur de 7,6 grade a avut loc în Turcia UPDATE

Un al doilea cutremur cu o intensitate de 7,6 grade a avut loc în Turcia, în apropierea graniței cu Siria.

Turcia a raportat luni un al doilea cutremur masiv în sud-estul țării în mai puțin de 12 ore, notează Bloomberg.

Observatorul Kandilli, cu sediul la Istanbul, spune că un cutremur cu magnitudinea 7,5 a lovit provincia Kahramanmaras la ora locală 13:24.

Epicentrul noului cutremur, produs la ora 10:24 GMT, la o adâncime de 7 kilometri, se află în Elbistan, în provincia Kahramanmaraş, situată la 80 de kilometri de epicentrul primului cutremur, care a avut loc luni la ora locală 4:17 (1:17 GMT).

Un cutremur s-a produs luni şi în capitala siriană Damasc, au anunţat mass-media de stat, fără a oferi alte detalii, în timp ce presa irakiană a transmis că locuitorii provinciilor irakiene Dohuk şi Mosul şi ai oraşului kurd Erbil au relatat că au resimţit un seism uşor.

Cutremurul puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit dimineaţa la ora locală 4:17 Turcia s-a soldat cu peste 1.300 de morţi, dintre care cel puţin 912 morţi şi peste 5.300 de răniţi doar în Turcia, conform declaraţiilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe