Dacă în România e rău cu 7%, imaginaţi-vă cum e în Turcia, unde dobânda cheie a fost majorată la 35%
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Turcia. Foto: Pexels.com
Turcia. Foto: Pexels.com
Banca Centrală a Turciei a decis majorarea ratei dobânzii cheie la 35%.

Banca Centrală a Turciei a decis să mărească dobânda de politică monetară cu 500 de puncte de bază, un pas prevăzut în avans de analiști, pentru a lupta împotriva inflației în creștere, care a atins 61,53% în septembrie, conform informațiilor furnizate de Reuters. Aceasta a fost decizia luată în cadrul celei de-a cincea ședințe de politică monetară sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan. Astfel, dobânda de referință a fost majorată de la 30% la 35%. În luna august și septembrie, au avut loc și majorări de 750, respectiv 500 de puncte de bază.

Comitetul de politică monetară al Băncii Centrale a Turciei a anunțat că intenționează să continue strângerea politicii monetare pentru a înfrâna rapid inflația, a stabili așteptările pentru inflație și a controla evoluția prețurilor. De asemenea, se va urmări atingerea țintei de inflație pe termen mediu de 5%, luând în considerare riscurile legate de evoluțiile geopolitice.

Economistul Liam Peach de la Capital Economics anticipează că Banca Centrală a Turciei va continua să majoreze dobânda cu 500 de puncte de bază în următoarele două ședințe din acest an, ceea ce ar putea contribui la corectarea dezechilibrelor macroeconomice.

În ultimii doi ani, lira turcească s-a depreciat cu aproape 70%, ca urmare a deciziilor președintelui Tayyip Erdogan de a schimba patru guvernatori la conducerea Băncii Centrale a Turciei în patru ani și de a insista asupra reducerii dobânzii, în ciuda nivelului ridicat al inflației, care a depășit 85% anul trecut. În septembrie, inflația a atins 61,53%, iar autoritățile prognozează că ar putea ajunge la 68% până la sfârșitul anului, chiar și în contextul politicii monetare agresive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...


pixel