Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Cei pensionați anticipat sau anticipat parțial vor putea să cumuleze pensiile doar cu veniturile din activitățile independente. Pensionații anticipați care primesc salarii sau venituri din funcții elective, indiferent de valoarea lor sau de numărul de ore lucrate, rămân fără pensie.
Cei care beneficiază de pensiei de invaliditate pot cumula veniturile în funcție de gradul de invaliditate. Mai exact, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, ci doar cu venituri din activități independente.
Spre deosebire de aceștia, cei încadrați în gradul al III-lea pot obține, pe lângă pensia de invaliditate, atât venituri din activități independente, cât și din salarii, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.
Cei care sunt pensionați și primesc și salariu vor plăti din leafă impozitul pe venit de 10%, contribuția pentru sănătate de 10% și contribuția pentru pensie, de 25%. Legislația în vigoare nu prevede niciun fel de derogare de la plata contribuției de asigurări sociale pentru pensionarii care primesc și salarii.
Schimbări ce pot apărea în viitorul apropiat
În prezent, legea pensiilor nu face nicio diferență între pensionarii-salariați în sectorul bugetar și cel privat. Însă la Parlament se află un proiect de lege inițiat și adoptat deja de către Guvern prin care se urmărește interzicerea cumulului pensiei cu salariul din mediul bugetar, după ce au atins limita de vârstă.
Vârsta de pensionare. Nouă modificare pentru o anumită cartegorie
Proiectul de lege, care trebuie să treacă și de Parlament pentru a se aplica, le va da dreptul bugetarilor să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani, deci, după ce îndeplinesc condițiile de pensionare, fără a avea nevoie de acordul angajatorului. Chiar dacă optează pentru continuarea activității, bugetarii vor putea să renunțe oricând la salariu și să ceară pensie.
În același timp, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, bugetarii pensionați care lucrează la stat vor trebui să opteze, în scris, pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. Adică nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor alege doar unul dintre ele.
De asemenea, imposibilitatea cumulării pensiei cu veniturile pentru cei pensionați anticipat ar putea dispărea, în condițiile în care Guvernul lucrează la un proiect de OUG ce le va permite acestor pensionari să primească și pensie și salariu, însă dacă ultimul venit este plătit de un angajator din sectorul privat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...