Deficitul din sistemul de pensii. Budăi: Exact cât virăm către Pilonul II
Peste 7 milioane de români au...
"Din păcate preţurile la energie au continuat să crească şi în luna decembrie a anului trecut deşi speram cu toţii să se simtă mai consistent plafonarea. Vedem că indicii de creştere sunt în continuare mari pentru energie şi gaze şi cum în indicele total al inflaţiei, de 8,2%, 70% din pondere vine din preţul la energie. La o pondere aşa de mare politica monetară a băncii centrale are un impact redus. Deci dacă observăm restul indicelui, ce rămâne din 70%, suntem cumva într-un anumit control. Importat este ca prin deciziile de politică monetară să putem ancora aşteptările şi menţinem această creştere relativă a preţurilor pe cealaltă componentă. Şi aşteptăm să vedem alte măsuri care pot influenţa preţurile la energie", a declarat Dan Suciu pentru Agerpres.
El a spus că deja se văd efectele de runda a doua ale creşterii preţurilor la energie şi BNR încearcă să le tempereze.
Întrebat cum ar răspunde BNR celor care ar putea spune că instituţia a ratat ţinta de inflaţie, el a precizat că situaţia nu este una specifică României, iar creşterea nu putea fi temperată prin instrumentele de care dispune banca centrală.
BNR a majorat dobânda de politică monetară
"Toate băncile centrale din lume au ratat ţintele de inflaţie în contextul în care preţul la energie a crescut. Nu ştiu dacă există bănci centrale care au păstrat vreo ţintă. Avem o creştere a inflaţiei care vine din exterior asupra căreia banca centrală nu are nicio capacitate de a acţiona şi altă componentă care vine din energie asupra căreia are un impact relativ redus. Cine spune aşa nu înţelege cum funcţionează politica monetară", a mai spus Suciu.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,19% în luna decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit ultimului Raport asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României, publicat în noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a fost proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi este prevăzută să se tempereze până la 5,9% la sfârşitul acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Peste 7 milioane de români au...
Adrian Vasilescu, consilierul...
Marius Budăi, ministrul Muncii,...
Persoanele aflate în...
Primarul General al Capitalei,...
Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...
Seceta a pus mari probleme...
O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...
Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...
Ministerul Agriculturii şi...
Se extinde lista magazinelor...
Trebuie efectuate niște lucrări...
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...
Agenția Națională de...
Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...
Nou-născuții și cei care au...
Autoritățile americane au emis...
În mijlocul unei veri secetoase...
Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...
Din moment ce piața petrolului...
Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...