Daniel Dăianu: Marea întrebare este cum să reducem deficitul bugetar al României
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Daniel Dăianu
Daniel Dăianu
EXCLUSIV
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a fost invitatul jurnalistului Alex Vlădescu la emisiunea D`ECONOMIC NEWS.

Una din temele abordate a fost cea legata de datoria publică, însă Daniel Dăianu a spus că: ”Întrebarea cheie nu este cum să reducem datoria publică în momentul de față, ci să stabilizăm datoria publică. Iar această noțiune de sustenabilitatea a datoriei publice la așa ceva se referă. Nu înseamnă neapărat să ai o reducere în termeni nominali a datoriei publice. Dacă poți foarte bine ca să faci așa ceva, ar trebui să ai surplus. Iar dacă ai surplus  să mnu fie primar. Ar trebui să ai surplus operațional, adică incluzând serviciul datoriei publice, să ai un surplus în execuția bugetară care să se reducă în termeni nominali. Datoria publică s-ar reduce și mai mult în condiții de creștere economică, s-a reducere ca pondere în PIB. Marea întrebare pentru România este de ani de zile cum să reducem deficitul bugetar. [...]  România, înainte de criza financiară, avea o datorie publică între 14 și 15 la sută din Produsul Intern Brut. O datorie mică. Însă aveam un deficit mare al bugetului, care parțial era escamotat de acel ciclu de avânt și prăbușire”, a arătat expertul. 

Daniel Dăianu a continuat să explică spunând că: ”Prăbușirea s-a produs odată cu izbucnirea crizei financiare, însă și PIB-ul era umflat. Nu era o dinamică sustenabilă și deficitul era mai mic. De ce? Pentru că intrase foarte mult capital în economie. Și, apropo, preponderent era [...] îndatorarea sectorului privat, nu a fost cea a sectorului public. Deci datoria publică nu era foarte mare atunci. Piețele însă au înghețat. Nu am avut acces la finanțare și a trebuit să primim asistență financiară externă. În acei ani am avut un salt al datoriei publice de la 14-15 la suta, în doi ani la aproape 34% din Produsul Intern Brut în 2011, deci mai bine de 2,5 ori mai mare”. 

Președintele Consiliului Fiscal a punctat spunând că: ”Ai fi spus ca este un guvern care își bate joc, se îndatorează foarte mult. Uitați, s-a dublat, mai mult decât s-a dublat. Eu când văd la unii economiști acest tip de raționament zâmbesc pentru că se vede că nu sunt economiști serioși în dezbaterea publică, pentru că eu am avut o discuție cu un confrate de-al meu care îmi spunea că ”în dezbaterea publică, în ceea ce scriem, trebuie să percutăm, adică să lovim foarte tare””, a povestit Daniel Dăianu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...


pixel