Daniel Kretinsky, miliardarul care a făcut o pasiune pentru mass-media

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Miliardarul ceh visează la un imperiu media în Franța
Miliardarul ceh visează la un imperiu media în Franța
Daniel Kretinsky, omul de afaceri ceh, care și-a făcut un nume în domeniul cărbunelui, a făcut o adevărată obsesie pentru achiziții în Franța.

Încetul cu încetul, imperiul mediatic al miliardarului ceh Daniel Kretinsky se dezvoltă. Dacă în urmă cu cinci ani, el era un necunoscut în Franța, el se află acum în negocieri exclusive pentru a cumpăra Editis de la Vivendi. 

Și nu este singura mișcare pe care o face pe această piață a mijloacelor de informare în masă. Astfel, în 2018, miliardarul ceh a cumpărat revista "Elle", "Télé 7 jours", "Version Fémina" și "Marianne". De asemenea, a intrat în capitalul cotidianului "Le Monde" prin preluarea a 49% din acțiunile deținute de Matthieu Pigasse și, de asemenea, a împrumutat cu 14 milioane de euro publicația "Libération".

Interesat de posturile de televiziune M6 sau de Prisma, dar nereușind, deocamdată, să încheie o tranzacție, el a intrat și în distribuție, preluând 10% din Casino și peste 25% din FNAC-Darty, devenind cel mai mare acționar al acestuia. Venit din sectorul energetic european, cumpărând în special centrale electrice pe cărbune, acest francofil care a studiat dreptul la Dijon deține cel mai mare grup de presă din țara sa. El dorește să construiască un mare conglomerat media pluralist în Franța și spune că se angajează să păstreze valorile democrației liberale.

Viața într-un castel

La 47 de ani, Daniel Kretinsky se află pe locul 210 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume. El a fost acuzat că are legături cu Moscova, lucru pe care l-a negat întotdeauna cu supărare. După ce a intrigat opinie publică prin afacerile sale, el a ajuns acum să-i intrige pe oameni. 

Castelul său din Essonne, clubul de fotbal din Praga și cele două catamarane pe care le deține l-au propulsat direct în ampla investigație Panama Papers. Odată cu achiziționarea, de la Vivendi, a editurii Editis, numărul doi în Franța pe acest palieri, Daniel Kretinsky s-a ales cu ”un pește mare care și-a pierdut agilitatea”, potrivit descrierii cotidianului economic Les Echos. Evaluat la 700 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de datorii, relansarea acestuia reprezintă un pariu. Unul în plus pentru Daniel Kretinsky, căruia, dincolo de calmul său și de atitudinea de o politețe ce nu-și găsește, parcă, locul în lumea nebună în care trăim, îi plac riscurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel