Daniel Zamfir: Este exclus ca ținta cuprinsă în PNRR care înseamnă construirea celor două centrale pe gaz să fie îndeplinită
Autor: DCBusiness Team | 28 noi 2022, 17:54
Daniel Zamfir: Este exclus ca ținta cuprinsă în PNRR care înseamnă construirea celor 2 centrale pe gaz să fie îndeplinită
Daniel Zamfir: Este exclus ca ținta cuprinsă în PNRR care înseamnă construirea celor 2 centrale pe gaz să fie îndeplinită
EXCLUSIV
Daniel Zamfir, senator în Comisia economică, industrii și servicii a vorbit despre PNRR.

"O lege nu e biblie, doar că din păcate, acest PNRR e biblie pentru cei din Ministerul Energiei. O biblie pe care domniile lor au negociat-o și care tinde să devină o piatră de moară pentru economia românească, pentru că țintele astea asumate în PNRR, pun pe butuci economia românească. Guvernul României și-a asumat într-o lipsă totală de transparență un lucru extrem de greșit, iată, vedem acum care sunt consecințele netransparentizării PNRR-ului.

Dacă ar fi fost o discuție în legătură cu aceste ținte, și dacă Transelectrica ar fi fost măcar consultantă în legătură cu asumarea acelor ținte, sigur n-am fi fost  astăzi în această situație.

Ministerul Energiei și-a asumat până la finalul lui 2025, mai e puțin, să scoată din sistemul energetic natural 3800 MgW. Tot în acest PNRR, ca țintă ME și-a asumat să construiască 2 centrale pe gaz, care însumează 1300MgW. De ce vă spun acest lucru? Trebuie să facem o aritmetică simplă.

Deci noi vom aveam 3800MgW scoși din sistemul energetic național, de asemenea, la sfârșitul lui 2026 mai scoatem 700MgW pentru că intră în reparație reactorul 1 de la Cernavodă. Deci vom avea la începutul lui 2027 un deficit de 4100 de MgW, cu ce îi înlocuim?

Energie electrică în bandă, e foarte frumos tot ce se spune despre solar, eolian, doar că solarul și eolianul nu poate înlocui energie electrică produsă în bandă până nu v-om pune la punct sistemul de înmagazinare. Până atunci putem discuta despre ce producem în bandă.

Ca atare, scoatem din bandă 4100MgW și în cel mai fericit caz, noi vom înlocui cu încă 400MgW, doar dacă se va termina celebra centrală de la Iernut care e începută de acum 7 ani. Este exclus ca ținta cuprinsă în PNRR care înseamnă construirea celor 2 centrale pe gaz să fie îndeplinită.", a declarat Daniel Zamfir, senator în Comisia economică, industrii și servicii.

Vezi interviul integral aici: 

 

Citește și: Criza energetică din România. Profesorul Mircea Coșea: ”Discriminăm pensionarii care stau la oraș”

”Am impresia că repetăm celebra ”Simfonie neterminată”. Știți că atunci când și-a terminat partitura, fiecare instrumentist a părăsit sala. Și a mai rămas unul care să închidă lumina, iar acesta se pare că sunt eu”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, făcând un bilanț al discuțiilor prilejuite de conferința cu tema ”Criza energetică și efectele pe termen lung”, organizată de DCNews.

”Dar dacă se va închide lumina, nu voi fi eu, ci politica pe care România o duce în principal pentru Ministerul Energiei. Am asistat aici la un lucru care a fost extrem de interesant, pentru că a fost o discuție între reprezentanții unor instituții care au puterea în luarea unor decizii și observatori din afară, care au făcut niște observații extrem de dure, extrem de complicate, dar și la nivelul lor soluțiile au fost foarte slabe. Domnul Zamfir ne-a povestit cât de greu este din toate punctele de vedere, doamna Prună ne-a spus cum trebuie să investim dar cum asta nu se știe, dar cei care reprezintă astăzi politica energetică a României, fie că sunt la minister, adică la Guvern, fie că sunt la Parlament, vă spun foarte sincer, pe mine nu m-au convins că au capacitatea de a rezolva momentul în care ne aflăm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe