Datele BCE confirmă scăderea ratelor dobânzilor preconizate pentru iunie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Acordarea de împrumuturi companiilor și gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze în martie, iar consumatorii și-au redus așteptările privind inflația. Totuși, acest lucru întărește speranțele că BCE va reduce ratele dobânzilor în vara acestui an.

Totodată, costurile de împrumut record au continuat să frâneze economia zonei euro, potrivit rapoartelor Băncii Centrale Europene (BCE) publicate vineri.

Este probabil ca aceste date să consolideze planul BCE de a începe reducerea ratelor dobânzilor în iunie, după ce inflația a scăzut la puțin peste obiectivul său de 2%.

"Datele de astăzi sunt în concordanță cu un început de reducere prudentă a ratelor", a declarat Bert Colijn, economist senior pentru zona euro la ING.

Cifrele privind creditele bancare au ilustrat modul în care ratele ridicate au descurajat probabil atât debitorii, cât și creditorii - o parte din prețul de plătit pentru lupta BCE împotriva inflației ridicate.

Împrumuturile bancare acordate companiilor au crescut cu doar 0,4% în martie, față de 0,3% cu o lună înainte. Creșterea împrumuturilor pentru gospodării, care a fost mai rezistentă până în vara anului trecut, a stabilit un nou minim al deceniului la 0,2%, de la 0,3% în februarie.

Conform datelor BCE, consumatorii și-au redus așteptările privind inflația pentru următoarele 12 luni la cel mai scăzut nivel din decembrie 2021, la 3%.

Așteptările privind inflația pentru următorii trei ani s-au menținut pentru a patra lună consecutivă la 2,5%, a precizat BCE în sondajul său lunar efectuat în rândul a aproximativ 19.000 de consumatori.

"De acum încolo, trebuie să cântărim riscul ca politica monetară să devină prea restrictivă", a declarat joi seara târziu Fabio Panetta, responsabilul politic al BCE. "O poziție monetară restrictivă ar putea crește riscul unei perioade prelungite de slăbiciune economică".

Acest lucru a corespuns unor date recente care indică semne timide de redresare, sau cel puțin de stabilizare, a economiei.

Inflația a scăzut rapid în ultimul an, dar perspectivele rămân umbrite de creșterea costurilor energiei, de inflația încă ridicată a serviciilor și de tensiunile geopolitice continue care amenință să perturbe comerțul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel