Datele noastre personale, exploatate ca materie primă de companii dar și de hackeri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mai mult de jumătate dintre europeni (59%) sunt conştienţi de faptul că firmele pot face bani vânzând datele lor personale unor terţi, în timp ce 50% dintre aceştia nu ştiu cât valorează respectivele date pentru companiile în cauză sau pentru infractorii cibernetici, relevă un studiu Kaspersky Lab realizat în şapte ţări europene. 

Conform sondajului, datele, inclusiv cele pe care mulţi oameni le consideră inofensive, sunt furate în mod constant şi vândute pe dark web. De exemplu, înregistrările medicale furate care erau vândute cu preţuri între 70 şi 100 de dolari bucata, în 2016, se vând în prezent mai ieftin, deoarece sunt foarte multe în circulaţie. 

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit că infractorii pot vinde viaţa digitală completă a cuiva pentru mai puţin de 50 de dolari şi aici sunt incluse: informaţii furate din conturi de social media, informaţii bancare, acces de la distanţă la servere şi desktop-uri şi chiar date din cadrul unor servicii populare ca Uber, Netflix şi Spotify, precum şi de pe site-uri de gaming, aplicaţii de servicii matrimoniale şi site-uri porno, care ar putea să păstreze informaţii despre carduri de credit. 

De asemenea, experţii au descoperit că preţul plătit pentru un singur cont compromis este mai mic, majoritatea vânzându-se cu aproximativ un dolar/cont, infractorii făcând inclusiv reduceri pentru cantităţi mari. 

"Cele mai răspândite metode prin care infractorii fură astfel de date sunt campaniile de phishing sau folosirea unei vulnerabilităţi de securitate din soft-ul unei aplicaţii. După un atac reuşit, infractorii obţin liste care conţin o combinaţie de e-mail-uri şi parole pentru serviciile compromise. Şi, cum multe persoane folosesc aceeaşi parolă pentru conturi diferite, atacatorii ar putea să folosească această informaţie pentru a accesa si conturi de pe alte platforme. Unii infractori care vând date oferă inclusiv garanţie pe viaţă, aşa că, dacă un cont nu mai funcţionează, clientul primeşte datele unui nou cont, gratuit. E adevărat că datele furate au o valoare de revânzare limitată, dar sunt preţioase pentru că pot fi întrebuinţate în multe scopuri. Victimele ar putea să aibă probleme uriaşe - să piardă bani sau să le fie afectată reputaţia, să fie urmărite pentru o datorie pe care cineva a făcut-o în numele lor sau chiar să fie suspectate de delicte comise folosind identitatea lor. În cazul cel mai fericit, victimele se vor vedea nevoite doar să îşi re-securizeze conturile. S-ar putea, însă, să fie şi alte efecte ale furtului de date. Infractorii au tendinţa să lucreze împreună şi banii câştigaţi din vânzarea de date să fie folosiţi pentru a finanţa activităţi precum traficul de droguri şi arme sau alte forme de criminalitate organizată. De asemenea, identităţile furate pot fi utilizate pentru a falsifica paşapoarte folosite în traficul de persoane sau pentru numeroase alte delicte", precizează sursa citată. 

Kaspersky Lab a solicitat companiei Arlington Research să întreprindă cercetări în Europa pentru a explora conştientizarea, cunoaşterea şi percepţiile asupra datelor private. 

Arlington Research a efectuat un sondaj online în şapte ţări: Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Republica Cehă şi Slovacia. Pe durata sondajului au fost realizate 2.002 interviuri în Marea Britanie, 1.004 în Spania, 1.002 interviuri în Germania, 1.001 în Franţa, 1.000 de interviuri în Italia, 501 interviuri în Republica Cehă şi 500 în Slovacia. Baza respondenţilor din fiecare ţară a constat din adulţi în vârstă de cel puţin 18 ani şi au fost aplicate cote reprezentative la nivel naţional pentru sex, vârstă şi regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...


pixel