Datele privind infația la nivelul zonei euro, noi semne de reducere a dobânzii cheie de către BCE
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inflația a scăzut mai mult decât se așteptau analiștii în două dintre cele mai mari economii din zona euro, iar piața muncii din Germania a continuat să își reducă creșterea în această septembrie.

Acești factori sporesc argumentele deja solide pentru ca Banca Centrală Europeană să reducă în continuare costurile de împrumut în ședința din octombrie.

Economia zonei euro a evitat recesiunea, iar presiunile asupra prețurilor au scăzut mai mult decât se preconiza în ultimele luni, alimentând argumentele potrivit cărora BCE a rămas în urmă în sprijinirea unei economii aflate în dificultate.

BCE a respins apelurile pentru o relaxare mai rapidă a politicii, pornind de la premisa că creșterea salariilor și inflația din sectorul serviciilor rămân la un nivel mult prea ridicat. Cu toate acestea, cifrele privind inflația din Franța și Spania, care au fost mai mici decât era prevăzut, au pus vineri la îndoială această afirmație.

Inflația franceză a încetinit la 1,5% în septembrie de la 2,2%, sub așteptările de 2%, în timp ce inflația din Spania a scăzut la 1,7% de la 2,4%, sub așteptările de 1,9%, deoarece creșterea prețurilor serviciilor a încetinit și prețurile energiei au scăzut.

Datele au arătat cum consumatorii și-au redus așteptările privind creșterea prețurilor pentru următoarele 12 luni la cel mai scăzut nivel din septembrie 2021.

Aceste cifre sugerează că inflația din zona euro ar putea scădea luna aceasta mult sub ținta de 2% a BCE și au alimentat pariurile că BCE va accelera relaxarea politicii monetare.

Investitorii au estimat o nouă reducere a ratei dobânzii la 17 octombrie și au prognozat o probabilitate de aproximativ 75%, comparativ cu o probabilitate de doar 25% înregistrată săptămâna trecută.

O altă problemă este că inflația va crește probabil spre sfârșitul anului, iar reducerea rapidă a dobânzii în timp ce inflația se accelerează ar fi un semnal negativ.

„Atunci când indicatorii principali, cum ar fi PMI și indicele Ifo din această săptămână, precum și indicatorii întârziați, cum ar fi datele de astăzi privind piața muncii din Germania și datele privind inflația din Franța și Spania, toate indică o creștere slabă și o dezinflație mai rapidă”, a declarat economistul ING Carsten Brzeski.

Economiștii au pus, de asemenea, presiune pe BCE. BNP Paribas și HSBC și-au modificat estimările pentru a prezice o mișcare în octombrie, în timp ce Deutsche Bank și Societe Generale au afirmat că BCE trebuie să accelereze relaxarea.

În plus față de cazul reducerii ratei, datele din Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, au arătat că numărul persoanelor fără loc de muncă a crescut mai mult decât se aștepta în septembrie, sporind temerile că țara este deja în recesiune.

Economia Germaniei s-a contractat în două din ultimele trei trimestre, iar Bundesbank, banca sa centrală, a declarat deja că este posibilă o nouă lectură negativă, având în vedere o recesiune industrială profundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investiții în infrastructura energetică / Foto: Freepik
Lei românești / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Calorifer cu repartitor / Foto: Freepik
Leonardo Badea - BNR
Salariile se vor mări la ANAF și în Ministerul Finanțelor

Amnistia fiscală. Modificări care creează confuzie

Guvernul României a adus schimbări importante în...

Rusia / sursa foto: Freepik.com / @fabrikasimf
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com

Prețul aurului, la un nou record global în 2024 (Analiză)

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două...

Eoliene offshore / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik

Salariile în IT variază între 4.500 lei și 10.000 de lei

IT-ul din România continuă să conducă în topul salariilor.

O lovitură puternică pentru agricultori
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inundație / Foto: Arhivă
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Apel umanitar
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Bună dimineață! Să aveți o săptămână liniștită!
Deschidere Popeyes
Yuanul chinezesc
Dunărea la Baziaș
Lapte / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
China / FOTO: Freepik

În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia,...

Banca Transilvania

pixel