Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) se situa, în decembrie 2021, la 576,562 miliarde de lei, în creştere faţă de nivelul de 557,886 miliarde de lei consemnat în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor.
Raportat la PIB, datoria guvernamentală a fost de 48,9% la sfârşitul anului trecut (48,7% din PIB la finalul lunii noiembrie 2021). Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 477,3 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 86,743 miliarde de lei.
O sumă de 289,535 miliarde de lei era datorie guvernamentală în lei, 250,389 miliarde de lei reprezenta datorie guvernamentală în euro şi 44,116 miliarde de lei echivalent datorie în dolari americani.
Datoria administraţiei publice centrale se ridica, la sfârşitul lui octombrie, la aproape 560 miliarde lei, din care 530,685 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în lei (268,055 miliarde de lei) şi în euro (246,308 miliarde de lei, echivalent).
Datoria administraţiei publice locale se cifra la 16,564 miliarde de lei, din care 16,535 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.
Citește și Prețuri. Ministrul de Finanțe: Vom veni cu un mix de măsuri cât mai curând
Miercuri, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care prevede finanţarea cu 7,5 miliarde lei a întreprinderilor mici şi mijlocii din construcţii, din agricultură, din zona de producţie şi de intermediere.
Vorbind la o conferință de presă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că a fost aprobat programul IMM Prod, care "reprezintă o trecere de la economia de consum la economia de producţie" şi programul Rural Invest, finanţarea pentru aceste programe fiind, în total, de 4 miliarde de lei.
De asemenea, a fost aprobat un program "foarte important pentru construcţii" - Garant Construct - care se referă la sprijinirea investiţiilor în domeniul construcţiilor pentru IMM-uri, dar şi a investiţiilor la scară mică la nivelul unităţilor administrativ - teritoriale, cu un plafon de garanţii de 2,5 miliarde lei.
Conform datelor MFP, datoria externă a administraţiei publice era de 283,693 miliarde de lei (24,1% din PIB), din care 278,931 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,762 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.
Ministerul Finanţelor a explicat, într-un comunicat, că va implementa aceste programe sub formă de scheme de ajutor de stat în baza cărora se vor acorda garanţii şi granturi, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...