Datoria țării a ajuns la 841,292 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, datoria publică a României era de 802 miliarde de lei la sfârșitul lunii ianuarie, adică a crescut cu 39,292 miliarde de lei în februarie.
Datoria publică a României a început să crească rapid odată cu izbucnirea pandemiei. La sfârșitul anului 2019, datoria ajunsese 35,1% din PIB, la sfârșitul anului 2020 era de 46,8%, iar în decembrie 2023 era de 48,9%.
În momentul în care datoria publică depășește 50% din PIB, în România ar trebui să intre automat în vigoare prevederile Legii responsabilității fiscal-bugetare adoptate în 2010, care obligă guvernul să facă economii, inclusiv să dispună înghețarea numărului de angajați în sectorul public, însă acest lucru nu s-a întâmplat și guvernanții nu dau niciun semn că ar face ceva în acest sens. Se pune întrebarea de ce, iar răspunsul este unul care vine de la sine, este an electoral iar guvernanții nu vor să își asume măsuri de austeritate chiar dacă asta înseamnă că anul 2025 va deveni unul extrem de dificil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
Statele Unite şi Ucraina au...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...