Datoriile suverane vor exploda! Marile economii, cele mai expuse
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Răspuns la coronavirus: Comisia Europeană încurajează statele membre să utilizeze REACT-EU
Răspuns la coronavirus: Comisia Europeană încurajează statele membre să utilizeze REACT-EU
Pandemia de coronavirus va majora nivelul de îndatorare al celor mai bogate state cu aproape 20 de puncte procentuale în acest an, a apreciat luni agenţia de evaluare financiară Moody's, adică aproape dublu faţă de creşterea înregistrată în timpul crizei financiare din 2009, informează Reuters.

Într-un raport publicat luni, Moody's a analizat 14 ţări, printre care SUA, Japonia, Franţa, Italia şi Marea Britanie, pentru a evalua impactul încetinirii economiei din cauza coronavirusului asupra finanţelor publice.

"Estimăm că, în medie, pentru acest grup de ţări raportul datorie guvernamentală/PIB va creşte cu aproximativ 19 puncte procentuale, adică de aproape două ori mai mult decât în perioada marii crize financiare din 2009", susţine Moody's. "Comparativ cu marea criză financiară, creşterea datoriilor va fi mai imediată şi mai generalizată, reflectând intensitatea şi amploarea şocului provocat de coronavirus", adaugă agenţia de evaluare.

Printre ţările analizate, Italia, Japonia şi Marea Britanie ar urma să înregistreze cea mai puternică creştere a datoriilor lor, cu un salt de aproximativ 25 de puncte procentuale, în timp ce SUA, Franţa, Spania, Canada şi Noua Zeelandă, ar urma să înregistreze o creştere a datoriilor lor suverane cu aproximativ 20 de puncte procentuale.

Citește și Împrumuturi toxice. BCE pregătește o ”bancă de rebuturi”

Un eventual eşec în reducerea ulterioară a datoriei ar face ţările cu un profil de credit slab mai expuse la viitoarele şocuri economice sau financiare, precum şi la o retrogradare a ratingului de ţară, avertizează Moody's.

"Implicaţiile asupra ratingului vor depinde de capacitatea guvernelor de a inversa traiectoria datoriei înaintea posibilelor şocuri viitoare. Italia şi Japonia vor fi dependente în mod deosebit de profilul lor de creştere deoarece capacitatea lor de a-şi echilibra balanţele financiare este limitată", se mai arată în raportul Moody's. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel