De câte concedii beneficiază militarii. Noile prevederi legislative
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Numeroase avantaje care se deschid
Numeroase avantaje care se deschid
Pe lângă tradiționalele concedii, precum cele de odihnă sau medicale, cadrele militare active pot beneficia, în egală măsură, de categorii de concedii pentru îngrijirea copiilor proprii. Mai precis, este vorba de concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul paternal și concediul de acomodare. În plus, ele pot solicita concedii plătite sau neplătite pentru formare profesională. 

În virtutea modificărilor stabilite recent de parlamentari, cadrele militare active au dreptul și pot cere concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, concediu paternal și concediu de acomodare. Până de curând, cadrele militare beneficiau doar de concediu de creștere.

„Cadrele militare în activitate au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav, concediu de acomodare, concediu paternal, concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, în condițiile prevăzute de dispozițiile legale în vigoare”, este explicat în Legea nr. 101/2019.În plus, atunci când se stabilește stagiul în grad al cadrelor militare, se vor lua în calcul și duratele acestor noi categorii de concedii pe care le pot cere.

Funcția rămâne rezervată

Pe de altă parte, cadrele militare, adică acele persoane care au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer, pot solicita concedii plătite sau neplătite pentru formare profesională.

Concediul plătit pentru formare profesională se acordă anual și poate avea o durată maximă de 15 zile lucrătoare, ”cu aprobarea comandantului unității militare, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale”, precizează Legea nr. 101/2019. Documentul subliniază că durata concediului pentru formare profesională nu poate fi scăzută din durata concediului de odihnă anual și este considerat perioadă de muncă efectivă.

Citește și Reducerea vârstei de pensionare a militarilor. Se elimină o discriminare

Referitor la concediul fără plată, ”în timp de pace, cadrele militare în activitate confirmate în serviciul medical pot beneficia (...) de concedii fără plată, pe o durată de cel mult 4 ani, pentru formare profesională”. Practic, pe durata acestui concediu neplătit, cadrele militare sunt suspendate din funcție și, la întoarcere, trebuie reîncadrate din oficiu. Cu alte cuvinte, funcția rămâne rezervată pe durata concediului fără plată, însă nu și dacă unitatea militară se reorganizează sau restructurează și postul se desființează.

Înainte, Legea cadrelor militare nu prevedea nimic despre posibilitatea de a beneficia de concedii pentru formare profesională, indiferent că vorbim despre concedii cu sau fără plată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel