De ce a doua parte a lunii septembrie este un coșmar pentru burse
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Groază la bursă
Groază la bursă
Luna septembrie este, prin tradiție, cea mai proastă lună a anului la bursă. Există vreo explicație?

El însuși un investitor destul de neinspirat, celebrul scriitor american Mark Twain, creatorul personajelor Tom Sawyer și Huckleberry Finn, a spus, la un moment dat, că octombrie este una dintre cele mai periculoase luni pentru jocuri la bursă, celelalte luni riscante fiind iulie, ianuarie, septembrie, aprilie, noiembrie, mai, martie, iunie, decembrie, august și februarie.

O glumă, desigur, dar care maschează un fenomen de sezonalitate cât se poate de real, deși destul de inexplicabil din punctul de vedere al teoriei financiare moderne. Și anume că nu toate lunile sunt egale pe bursă.

Statistic vorbind, unele perioade sunt mai puțin dinamice decât altele. De ce? O întrebare care revine în prim plan mai ales că această lună septembrie a început pe o notă proastă: în prima săptămână, indicele american Dow Jones a pierdut 2,93%, S&P 500 a scăzut cu peste 4%.

Motivele efectului septembrie

O evoluție oarecum justificată de contextul economic, cu îngrijorări legate de starea de sănătate a economiilor americană și chineză, stare de spirit care a antrenat vânzări masive în sectorul tehnologiei, dar și în cel al produselor de lux”, spune Antoine Fraysse-Soulier, de la eToro.

În același timp însă este o evoluție care confirmă că septembrie este un coșmar pentru jucătorii de la burse. „Începând din 1950, în această lună a anului, S&P 500 a pierdut în medie 0,87%. Noiembrie este, pe de altă parte, cea mai bună lună, din moment ce S&P 500 câștigă în medie 1,63%”, amintește John Plassard, specialist în investiții la Mirabaud & Cie.

Printre motivele care explică această subperformanță istorică a indicilor în această a noua lună a anului, John Plassard evocă sezonalitatea acestui fenomen, cu investitori care „deseori culeg profituri la sfârșitul verii”. Specialistul invocă și motive fiscale pentru fondurile mutuale americane care vând active pentru a-și recupera pierderile fiscale, întrucât aceste unități își închid exercițiul financiar la sfârșitul lunii septembrie.

„Ceea ce este foarte interesant de remarcat, și vom vedea dacă această observație se confirmă anul acesta, este că ultimele două săptămâni din septembrie sunt cele două cele mai proaste ale anului”, adaugă specialistul.

Această perioadă va fi cu atât mai interesantă de urmărit cu cât investitorii vor afla concluzia reuniunii de politică monetară a Rezervei Federale a SUA. Miercuri, bursele vor afla atât de mult așteptata decizie a Fed privind reducerea dobânzii de referință. Exemplul ei ar putea fi urmată de Banca Angliei, de cea a Japoniei sau de cea a Băncii Naționale Elvețiene.

A doua parte a lunii septembrie

John Plassard nu este singurul expert în piață care a avertizat asupra caracterului riscant al celei de-a doua jumătate a lunii septembrie. Gilles Guibout, de la AXA IM, a amintit că, ”în a doua săptămână a lunii septembrie, S&P 500 a realizat o performanță medie de -0,5%, marcând, astfel, cea mai proastă perioadă a anului”. 

Privind înapoi, se poate constata că, în general, din 1950, următoarele două săptămâni au fost în medie pozitive. Dar piețele sunt acum „într-o perioadă de incertitudine pe fondul apropiatelor alegeri prezidențiale din SUA, așa că nu există motive să fim optimiști pentru următoarele 15 zile”, a continuat Guibout. „Statisticile arată că prudența trebuie să fie cuvântul de ordin în următoarele două săptămâni”, avertizează el.

Cu toate acestea, Gilles Guibout consideră că acest risc de piață ar putea da naștere la oportunități pentru achiziții ieftine. ”Trebuie profitat de scăderea care ar putea urma, pentru cumpărăturile de sfârșit de an”, a recomandat expertul. O concluzie? Da, și anume că o explicație pentru acest fenomen nu există. O perioadă de trecere de la sezonul cald, destul de relaxat la bursă, la cel rece, când se întâmplă, de regulă, cele mai multe operațiuni de anvergură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel