El însuși un investitor destul de neinspirat, celebrul scriitor american Mark Twain, creatorul personajelor Tom Sawyer și Huckleberry Finn, a spus, la un moment dat, că octombrie este una dintre cele mai periculoase luni pentru jocuri la bursă, celelalte luni riscante fiind iulie, ianuarie, septembrie, aprilie, noiembrie, mai, martie, iunie, decembrie, august și februarie.
O glumă, desigur, dar care maschează un fenomen de sezonalitate cât se poate de real, deși destul de inexplicabil din punctul de vedere al teoriei financiare moderne. Și anume că nu toate lunile sunt egale pe bursă.
Statistic vorbind, unele perioade sunt mai puțin dinamice decât altele. De ce? O întrebare care revine în prim plan mai ales că această lună septembrie a început pe o notă proastă: în prima săptămână, indicele american Dow Jones a pierdut 2,93%, S&P 500 a scăzut cu peste 4%.
Motivele efectului septembrie
O evoluție oarecum justificată de contextul economic, cu îngrijorări legate de starea de sănătate a economiilor americană și chineză, stare de spirit care a antrenat vânzări masive în sectorul tehnologiei, dar și în cel al produselor de lux”, spune Antoine Fraysse-Soulier, de la eToro.
În același timp însă este o evoluție care confirmă că septembrie este un coșmar pentru jucătorii de la burse. „Începând din 1950, în această lună a anului, S&P 500 a pierdut în medie 0,87%. Noiembrie este, pe de altă parte, cea mai bună lună, din moment ce S&P 500 câștigă în medie 1,63%”, amintește John Plassard, specialist în investiții la Mirabaud & Cie.
Printre motivele care explică această subperformanță istorică a indicilor în această a noua lună a anului, John Plassard evocă sezonalitatea acestui fenomen, cu investitori care „deseori culeg profituri la sfârșitul verii”. Specialistul invocă și motive fiscale pentru fondurile mutuale americane care vând active pentru a-și recupera pierderile fiscale, întrucât aceste unități își închid exercițiul financiar la sfârșitul lunii septembrie.
„Ceea ce este foarte interesant de remarcat, și vom vedea dacă această observație se confirmă anul acesta, este că ultimele două săptămâni din septembrie sunt cele două cele mai proaste ale anului”, adaugă specialistul.
Această perioadă va fi cu atât mai interesantă de urmărit cu cât investitorii vor afla concluzia reuniunii de politică monetară a Rezervei Federale a SUA. Miercuri, bursele vor afla atât de mult așteptata decizie a Fed privind reducerea dobânzii de referință. Exemplul ei ar putea fi urmată de Banca Angliei, de cea a Japoniei sau de cea a Băncii Naționale Elvețiene.
A doua parte a lunii septembrie
John Plassard nu este singurul expert în piață care a avertizat asupra caracterului riscant al celei de-a doua jumătate a lunii septembrie. Gilles Guibout, de la AXA IM, a amintit că, ”în a doua săptămână a lunii septembrie, S&P 500 a realizat o performanță medie de -0,5%, marcând, astfel, cea mai proastă perioadă a anului”.
Privind înapoi, se poate constata că, în general, din 1950, următoarele două săptămâni au fost în medie pozitive. Dar piețele sunt acum „într-o perioadă de incertitudine pe fondul apropiatelor alegeri prezidențiale din SUA, așa că nu există motive să fim optimiști pentru următoarele 15 zile”, a continuat Guibout. „Statisticile arată că prudența trebuie să fie cuvântul de ordin în următoarele două săptămâni”, avertizează el.
Cu toate acestea, Gilles Guibout consideră că acest risc de piață ar putea da naștere la oportunități pentru achiziții ieftine. ”Trebuie profitat de scăderea care ar putea urma, pentru cumpărăturile de sfârșit de an”, a recomandat expertul. O concluzie? Da, și anume că o explicație pentru acest fenomen nu există. O perioadă de trecere de la sezonul cald, destul de relaxat la bursă, la cel rece, când se întâmplă, de regulă, cele mai multe operațiuni de anvergură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...