De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani ceea ce a dus la fenomenul cunoscut sub numele de Auroră Boreală, un spectacol de lumină ce a putu fi văzut în noaptea dintre  sâmbătă și duminică, inclusiv din România.

Însă acest spectacol fascinant ascunde un pericol cu consecințe devastatoare pentru rețelele electrice și pentru comunitățile ce depind exclusiv de energia electrică, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Furtuna solară apare atunci când activitatea solară interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, într-un fenomen cunoscut sub numele de Ejecție de Masă Coronală (CME). Această Ejecție de Masă Coronală reprezintă un nor încărcat cu particule solare ce traversează spațiul cu viteze supersonice. În condiții optime, acest nor poate atinge câmpul magnetic al Pământului în doar câteva ore, rezultând în apariția Aurorei, un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cer în timpul nopții. Când apare în emisfera nordică, fenomenul este cunoscut sub numele de Aurora Boreală, iar în emisfera sudică, sub numele de Aurora Australă. Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată în ultimii 151 de ani a fost evenimentul denumit "Carrington Event", înregistrat la data de 28 august 1859. Această furtună a afectat rețelele telegrafice din întreaga lume.

În prezent, oamenii de știință avertizează cu privire la iminența unui vârf solar agresiv, anunțat pentru 2024. Ciclul solar, ce se repetă la fiecare 11 ani, a fost inițial prognozat să atingă maximul la începutul anului 2025, însă experții de la NASA prevăd că acesta va avea loc mai devreme, între jumătatea și sfârșitul anului 2024. Această situație ar putea conduce la apariția unor furtuni solare de mare intensitate, ce ar putea afecta infrastructura electronică a planetei.

Deși fenomenele solare sunt în general inofensive, există furtuni magnetice atât de intense încât nu pot fi respinse de câmpul magnetic al Pământului, provocând daune grave. Dacă în trecut o furtună solară a afectat doar rețelele de telegraf, astăzi, cu dependența noastră de tehnologie, o furtună similară ar putea perturba întreaga infrastructură electronică și energetică a lumii moderne.

În lumina acestor pericole, este crucial ca omenirea să fie pregătită pentru evenimente de acest gen. Investițiile în infrastructură și tehnologii rezistente la furtunile solare pot ajuta la minimizarea impactului acestor evenimente devastatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel