De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani ceea ce a dus la fenomenul cunoscut sub numele de Auroră Boreală, un spectacol de lumină ce a putu fi văzut în noaptea dintre  sâmbătă și duminică, inclusiv din România.

Însă acest spectacol fascinant ascunde un pericol cu consecințe devastatoare pentru rețelele electrice și pentru comunitățile ce depind exclusiv de energia electrică, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Furtuna solară apare atunci când activitatea solară interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, într-un fenomen cunoscut sub numele de Ejecție de Masă Coronală (CME). Această Ejecție de Masă Coronală reprezintă un nor încărcat cu particule solare ce traversează spațiul cu viteze supersonice. În condiții optime, acest nor poate atinge câmpul magnetic al Pământului în doar câteva ore, rezultând în apariția Aurorei, un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cer în timpul nopții. Când apare în emisfera nordică, fenomenul este cunoscut sub numele de Aurora Boreală, iar în emisfera sudică, sub numele de Aurora Australă. Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată în ultimii 151 de ani a fost evenimentul denumit "Carrington Event", înregistrat la data de 28 august 1859. Această furtună a afectat rețelele telegrafice din întreaga lume.

În prezent, oamenii de știință avertizează cu privire la iminența unui vârf solar agresiv, anunțat pentru 2024. Ciclul solar, ce se repetă la fiecare 11 ani, a fost inițial prognozat să atingă maximul la începutul anului 2025, însă experții de la NASA prevăd că acesta va avea loc mai devreme, între jumătatea și sfârșitul anului 2024. Această situație ar putea conduce la apariția unor furtuni solare de mare intensitate, ce ar putea afecta infrastructura electronică a planetei.

Deși fenomenele solare sunt în general inofensive, există furtuni magnetice atât de intense încât nu pot fi respinse de câmpul magnetic al Pământului, provocând daune grave. Dacă în trecut o furtună solară a afectat doar rețelele de telegraf, astăzi, cu dependența noastră de tehnologie, o furtună similară ar putea perturba întreaga infrastructură electronică și energetică a lumii moderne.

În lumina acestor pericole, este crucial ca omenirea să fie pregătită pentru evenimente de acest gen. Investițiile în infrastructură și tehnologii rezistente la furtunile solare pot ajuta la minimizarea impactului acestor evenimente devastatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel