De ce CREȘTE factura la ENERGIE. Virgil Popescu, explicații DETALIATE
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Energiei a explicat cum va funcționa compensarea facturilor
Ministrul Energiei a explicat cum va funcționa compensarea facturilor
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat în detaliu de ce cresc prețurile la energie și care este soluția pentru clienții casnici să nu plătească sume astronomice.

Dacă ne uităm, și eu am examinat foarte atent piața energiei electrice, pe contractele pe care furnizorii le încheie anul trecut pentru anul acesta, în urmă cu doi ani pentru anul trecut și așa mai departe, prețul pentru anul acesta pe contracte forward încheiate anul trecut pentru anul acesta nu au crescut absolut deloc, a spus ministrul pentru Antena 3. 

”Dacă ne uităm la piața zilei următoare, da, pe această piață, care nu este o piață regulată, este o piață unde ar trebui să se vândă doar energia în exces, este o piață legată cu piața Europei centrale, cu Ungaria, Cehia și Slovacia, iar de la 1 iunie, va fi legată și cu Germania, Polonia și Austria, dacă ne uităm la piața aceasta, da, aici prețurile au crescut. 

Au crescut de ce? Au crescut pentru că a crescut certificatul de CO2 de la 24 de euro la 54 de euro în doar câteva luni de zile. Este evident că, în aceste condiții, s-a scumpit și energia electrică, acea energie electrică produsă pe baza combustibilului fosil, vezi cărbune și gaz natural. 

Citește și Furnizorii de energie. Oficial ANRE: Statul nu are dreptul să intervină

Furnizorii care aveau în portofoliu clienți casnici care știau, încă de acum un ani, că, începând cu 1 ianuarie 2021, piața se liberalizează, trebuiau să încheie contracte, iar o parte din ei așa au și procedat. Cei care nu au încheiat contracte și au așteptat sfârșitul anului, evident că nu au contracte. Prin urmare, ei cumpără de pe piața zilei următoare o parte din energie pentru a-și acoperi necesarul de energie pentru a-l putea furniza clienților. 

Cei care nu făcut acest lucru, nu au în spate contracte pentru producția de energie achiziționată din timp, evident că nu vor putea ține prețul. Eu nu mă aștept ca în continuare, față de ce s-a întâmplat în cursul acestui an, să asistăm la creșteri importante de preț. Mă aștept la o așezare a prețurilor și cu câți mai mulți clienți pleacă din piața serviciului universal către piața concurențială, ceea ce nu înseamnă neapărat să schimbe furnizorul, nu vor mai benefica de reducerea oferită acum ca diferență dintre prețul de la serviciul universal și prețul de pe piața concurențială, în vigoare până la 30 iunie.

Cine nu a optat pentru piața concurențială fie la furnizorul cu care are contract, fie la oricare alt furnizor din piață, va avea un prim semnal de alarmă prin factura din cursul lunii iulie, din care dispare acel discount, a subliniat ministrul Energiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel