De ce crește prețul petrolului la început de an

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Petrolul marca Brent, de referință în Europa, a depășit pragul de 75 de dolari/baril. 

Prețurile petrolului brut au înregistrat creșteri în prima zi a anului 2025, evoluție alimentată de optimismul legat de redresarea economiei chineze și de creșterea cererii de combustibil, după promisiunile președintelui Xi Jinping de a stimula ritmul economic.

În aceste condiții, cotația Brent a crescut cu 0,8%, urcând la 75,21 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a înregistrat o creștere similară, de 0,8%, ajungând 72,28 dolari pe baril, conform datelor de joi dimineață. 

Aceste evoluții vin după discursul de Anul Nou al liderului de la Beijing, în care Xi Jinping a anunțat că țara va adopta politici mai proactive pentru a sprijini creșterea economică.

Crește, dar mai lent

Conform Reuters, activitatea fabricilor din China a înregistrat o creștere în luna decembrie, bazată pe o analiză a sectorului privat realizată de Caixin/S&P Global. Cu toate acestea, ritmul de creștere a fost mai lent decât așteptările, din cauza îngrijorărilor legate de perspectivele comerciale și riscurile asociate tarifelor impuse de SUA.

Rezultatele acestei analize sunt în concordanță cu datele oficiale publicate marți, care arată că sectorul manufacturier din China a înregistrat o ușoară creștere în decembrie, în timp ce sectoarele de servicii și construcții au prezentat semne de redresare. Aceste date sugerează că măsurile de stimulare economică adoptate de autoritățile chineze încep să aibă efecte pozitive în anumite domenii, se precizează în raport.

Rusia oprește exporturile de gaz prin Ucraina

În Europa, Rusia a întrerupt exporturile de gaz natural prin Ucraina în prima zi a Anului Nou. Cu toate acestea, această întrerupere fusese anticipată și nu este de așteptat să aibă un impact semnificativ asupra prețurilor în Uniunea Europeană, deoarece unii cumpărători și-au asigurat surse alternative de aprovizionare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com

pixel