Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Panică la bord! Giganții chinezi se grăbesc să ia măsuri pentru a recupera decalajul față de SUA și investesc sume impresionante, ceea ce ar putea inversa raportul de forțe. Astfel giganții chinezi ai internetului s-au năpustit să cumpere cipuri Nvidia, esențiale pentru construirea sistemelor de inteligență artificială generativă. Comenzile ajung la sume amețitoare, în valoare de 5 miliarde de dolari. Această grabă este determinată de temerile că Statele Unite intenționează să impună noi restricții pentru vânzarea de cipuri de înaltă tehnologie către China. Potrivit Financial Times, Baidu, Byte Dance, Tencent și Alibaba au cumpărat aproape 100.000 de procesoare A800 de la Nvidia pentru o sumă totală de 1 miliard de dolari. De asemenea, au fost comandate, pentru 2024, plăci grafice în valoare de 4 miliarde de dolari.
Noi restricții din partea SUA
La 9 august, Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat că întreprinderile americane nu vor mai putea investi liber în străinătate în tehnologiile cele mai avansate, în primul rând în inteligența artificială (AI) și în calculul cuantic, dacă acest lucru implică "țări problematice", precum China. Decizia, ce se regăsește în decretul semnat, în acest sens, de președintele Joe Biden, este menită să "apere securitatea națională a SUA prin protejarea tehnologiilor critice pentru următoarea generație de inovații militare", a precizat Trezoreria, care a subliniat, de asemenea, caracterul "strict limitat" al ordinului, pentru a "menține angajamentul nostru față de investițiile transfrontaliere". Noile norme impun companiilor și persoanelor fizice din SUA să notifice administrația cu privire la anumite tipuri de tranzacții, interzicându-le pe cele care implică "entități legate de tehnologiile avansate identificate în ordinul executiv".
Un mesaj clar
Cu două zile înainte de anunțul Casei Albe, China a impus, începând cu 7 august, restricții asupra exporturilor a două metale esențiale pentru semiconductori și de care este principalul producător. De acum înainte, exportatorii chinezi de galiu și germaniu trebuie să obțină o licență și să ofere informații despre destinatarul final. China reprezintă 94% din producția mondială de galiu, utilizat în circuite integrate, LED-uri și panouri fotovoltaice, potrivit unui raport al Uniunii Europene publicat în acest an. În ceea ce privește germaniul, esențial pentru fibrele optice și infraroșii, 83% din producția acestui element provine tot din China. Este un "mesaj clar", "fără ambiguitate" adresat Statelor Unite, potrivit lui James Kennedy, analist la ThREE Consulting.
Apariția unei noi industrii chinezești
Împiedicând China să se aprovizioneze cu cipuri de nivel înalt, Statele Unite riscă să provoace o răsturnare de situație peste câțiva ani și ar putea fi prima victimă. În prezent, supremația tehnologică occidentală, dominată de Statele Unite, Taiwan, Coreea și compania olandeză ASML, este categorică. Dar China dispune de resursele necesare pentru a investi masiv în crearea unei noi industrii care i-ar putea oferi o autonomie totală în câțiva ani. Deocamdată, fără utilajele companiei olandeze ASML, nu poate construi fabrici pentru cipuri sofisticate. Prin urmare, ea caută să dezvolte propria tehnologie de gravură, ceea ce va dura ceva timp. Odată ce va fi ajuns din urmă, raportul de forțe în războiul cipurilor s-ar putea schimba dramatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...