De ce escaladarea războiului cipurilor ar putea fi în beneficiul Chinei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
SUA vs China
SUA vs China
Războiul cipurilor a intrat într-o nouă etapă. Statele Unite au impus noi restricții. China vrea, la rândul ei, să reducă exporturile la anumite metale rare de importanță critică. Cele două economii devin tot mai decuplate. 

Panică la bord! Giganții chinezi se grăbesc să ia măsuri pentru a recupera decalajul față de SUA și investesc sume impresionante, ceea ce ar putea inversa raportul de forțe. Astfel giganții chinezi ai internetului s-au năpustit să cumpere cipuri Nvidia, esențiale pentru construirea sistemelor de inteligență artificială generativă. Comenzile ajung la sume amețitoare, în valoare de 5 miliarde de dolari. Această grabă este determinată de temerile că Statele Unite intenționează să impună noi restricții pentru vânzarea de cipuri de înaltă tehnologie către China. Potrivit Financial Times, Baidu, Byte Dance, Tencent și Alibaba au cumpărat aproape 100.000 de procesoare A800 de la Nvidia pentru o sumă totală de 1 miliard de dolari. De asemenea, au fost comandate, pentru 2024, plăci grafice în valoare de 4 miliarde de dolari. 

Noi restricții din partea SUA

La 9 august, Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat că întreprinderile americane nu vor mai putea investi liber în străinătate în tehnologiile cele mai avansate, în primul rând în inteligența artificială (AI) și în calculul cuantic, dacă acest lucru implică "țări problematice", precum China. Decizia, ce se regăsește în decretul semnat, în acest sens, de președintele Joe Biden, este menită să "apere securitatea națională a SUA prin protejarea tehnologiilor critice pentru următoarea generație de inovații militare", a precizat Trezoreria, care a subliniat, de asemenea, caracterul "strict limitat" al ordinului, pentru a "menține angajamentul nostru față de investițiile transfrontaliere". Noile norme impun companiilor și persoanelor fizice din SUA să notifice administrația cu privire la anumite tipuri de tranzacții, interzicându-le pe cele care implică "entități legate de tehnologiile avansate identificate în ordinul executiv".

Un mesaj clar 

Cu două zile înainte de anunțul Casei Albe, China a impus, începând cu 7 august, restricții asupra exporturilor a două metale esențiale pentru semiconductori și de care este principalul producător. De acum înainte, exportatorii chinezi de galiu și germaniu trebuie să obțină o licență și să ofere informații despre destinatarul final. China reprezintă 94% din producția mondială de galiu, utilizat în circuite integrate, LED-uri și panouri fotovoltaice, potrivit unui raport al Uniunii Europene publicat în acest an. În ceea ce privește germaniul, esențial pentru fibrele optice și infraroșii, 83% din producția acestui element provine tot din China. Este un "mesaj clar", "fără ambiguitate" adresat Statelor Unite, potrivit lui James Kennedy, analist la ThREE Consulting.

Apariția unei noi industrii chinezești

Împiedicând China să se aprovizioneze cu cipuri de nivel înalt, Statele Unite riscă să provoace o răsturnare de situație peste câțiva ani și ar putea fi prima victimă. În prezent, supremația tehnologică occidentală, dominată de Statele Unite, Taiwan, Coreea și compania olandeză ASML, este categorică. Dar China dispune de resursele necesare pentru a investi masiv în crearea unei noi industrii care i-ar putea oferi o autonomie totală în câțiva ani. Deocamdată, fără utilajele companiei olandeze ASML, nu poate construi fabrici pentru cipuri sofisticate. Prin urmare, ea caută să dezvolte propria tehnologie de gravură, ceea ce va dura ceva timp. Odată ce va fi ajuns din urmă, raportul de forțe în războiul cipurilor s-ar putea schimba dramatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel