Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Oficiali europeni negociază menținerea livrărilor de gaze printr-o conductă esențială care leagă Rusia de Ucraina, eforturi menite să evite o nouă criză energetică pe fondul războiului din Ucraina, scrie agenția Bloomberg.
Problema este că, deși Europa încearcă să reducă dependența de gazele rusești, mai multe țări din estul continentului continuă să primească gaze printr-o conductă ce traversează Ucraina, în baza unui acord ce expiră la sfârșitul acestui an și, pe fondul conflictului în desfășurare, majoritatea analiștilor anticipează întreruperea livrărilor.
Un aranjament complicat
Surse apropiate discuțiilor dezvăluie că un guvern european și mai mulți oficiali din companii discută cu Ucraina continuarea livrărilor și anul viitor. Printre opțiunile analizate se numără cumpărarea și injectarea de gaze din Azerbaidjan în conductele rusești spre Europa. Acest aranjament ar permite Europei să evite achiziționarea directă de gaze rusești, încercând astfel să reducă veniturile Moscovei.
Potrivit Bloomberg, ideea a câștigat teren după ce Ucraina și-a exprimat acordul. Veniturile din tranzitul gazelor, aproximativ un miliard de dolari în 2021, sunt esențiale pentru economia ucraineană devastată de război. Există și îngrijorări privind vulnerabilitatea gazoductelor la atacuri militare sau deteriorare, ceea ce ar implica costuri ridicate de reparație.
Fără Gazprom
„Ucraina are o infrastructură remarcabilă pentru tranzitul și stocarea gazelor, care ar trebui folosită. Este dispusă să utilizeze această infrastructură pentru beneficiile semnificative pe care le aduce,” a declarat Oleksiy Chernyshov, directorul general al companiei de stat Naftogaz. El a exclus colaborarea cu Gazprom, dar a menționat că aprovizionarea din Azerbaidjan „are un viitor”.
Discuțiile sunt încă la început, iar o decizie ar putea fi luată la sfârșitul anului, când expirarea apropierea iernii va spori presiunile. Sunte multe detalii de clarificat și convenit. Ca atare, nu este cert că se va ajunge la un acord. În plus, un factor crucial îl reprezintă evoluția conflictului din Ucraina.
Cine este marele beneficiar
Bloomberg a aflat că la discuții a participat incusiv compania germană de gaze Uniper SE, naționalizată după criza energetică. Slovacia ar putea beneficia semnificativ de un astfel de acord, premierul Robert Fico evocând această posibilitate în timpul unei vizite în Azerbaidjan. „Acum totul depinde de negocierile dintre companii precum Gazprom, companiile din Azerbaidjan și Ucraina pentru a stabili condițiile economice și de preț. Dacă se ajunge la un acord, Slovacia ar putea importa gaze din Azerbaidjan,” a declarat Fico în luna mai.
Generează pierderi
Comisia Europeană consideră că blocul poate face față întreruperii tranzitului gazelor rusești prin Ucraina fără probleme majore, dar unele state membre sunt mai puțin încrezătoare, temându-se de o repetare a crizei energetice, împărtășind astfel preocupările Ucrainei.
„Fac tot ce pot pentru a menține operativ sistemul de transport al gazelor din Ucraina, deoarece este un activ important și cineva ar trebui să fie clientul său. În caz contrar, generează pierderi,” a concluzionat Chernyshov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...