De ce în Uniunea Europeană sunt atât de puțin zgârie-nori?

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Zgârie-nori / FOTO: Freepik
Zgârie-nori / FOTO: Freepik
Uniunea Europeană se poate lăuda doar cu 7 zgârie-nori dintre cele mai înalte 1000 de clădiri din lume. Și nu pentru că europenii ar duce lipsă de know-how sau de ambiție.

În timp ce Uniunea Europeană reprezintă mai mult de 7% din populația lumii și peste 21% din PIB-ul (Produsul Intern Brut) al planetei, ea deține doar 0,7% dintre cele mai înalte clădiri de pe glob. Revista The Economist a remarcat recent acest fapt surprinzător într-o anchetă menită să identifice cauzele acestei situații. 

Compilând cifrele din Chicago Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), The Economist scrie că, în prezent, cel mai înalt zgârie-nori din Europa este Varso Tower din centrul Varșoviei (Polonia), înalt de 310 metri și care, în clasamentul mondial ocupă doar poziția 172.

Constrângeri financiare, dezamăgire, standarde prea presante? Un lucru este cert: acest lucru nu se datorează lipsei de know-how. Arhitectul Jean Nouvel are la activ numeroase blocuri turn, atât la Marsilia, cât și în străinătate. Mai mult, Christian de Portzamparc a proiectat mai mutle astfel de imobile în Manhattan, în timp ce Françoise Raynaud și-a finalizat primul zgârie-nori american în urmă cu trei ani. Dacă know-how-ul tehnic există, dorința de a locui în aceste turnuri mari este adesea mai discretă în inima vechii Europe. Mai mult, majoritatea construcțiilor europene foarte înalte se realizează la marginea continentului: pe partea rusă, în principal, dar și la Istanbul sau Londra.

Trebuie recunoscut faptul că orașelor tradiționale europene nu oferă o primire foarte caldă turnurilor. Spre deosebire de Statele Unite sau Asia, în UE un zgârie-nori este privit, în general ca un stereotip de calitate proastă, o construcție periferică, adesea pentru locuințe sociale. Cazarea a suferit, mai degrabă decât dorită. 

Reglementările stricte privind urbanismul și conservarea patrimoniului reprezintă, de asemenea, un obstacol major. Mai mult, articolul din The Economist aduce alte argumente pentru această prezență redusă a blocurilor-turn: vechile orașe europene sunt deja foarte aglomerate, chiar dacă nu sunt și cele mai populate de pe planetă (niciuna dintre cele 25 de metropole mari din lume nu se găsește în Europa). 

Mai mult, bogații lumii prețuiesc mai mult o clădire istorică și de patrimoniu când cumpără ceva în Europa, decât un apartament ultra-modern dintr-un zgârie-nori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom

pixel