De ce întârzie UE noile reguli pentru bănci. Incertitudini din SUA și presiuni din industrie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Freepik.com
Freepik.com
UE amână din nou implementarea noilor reguli bancare globale. Așteaptă clarificări din partea SUA privind dereglementarea sectorului financiar, relatează Reuters.

Uniunea Europeană va amâna din nou implementarea noilor reguli privind activitatea de tranzacționare a băncilor – cunoscute drept FRTB (Fundamental Review of the Trading Book) – pe fondul incertitudinii legate de planurile administrației americane de a relaxa reglementările financiare. Informațiile au fost furnizate agenției Reuters de mai multe surse europene de rang înalt.

Măsura vizează un nou termen de aplicare: 1 ianuarie 2027, după ce implementarea fusese deja împinsă în 2023 cu un an, pentru 2026. Oficialii europeni invocă temeri din partea marilor bănci de pe continent, care se tem că vor pierde competitivitatea în fața rivalelor din SUA și Marea Britanie, acolo unde regulile Basel III fie au fost amânate, fie sunt în curs de relaxare.

Comisarul european Maria Luís Albuquerque a informat miniștrii de finanțe ai UE despre amânare într-o reuniune oficială din 13 mai.

FRTB este un pilon esențial al pachetului global Basel III, dezvoltat după criza financiară din 2007–2009, și vizează modul în care băncile calculează capitalul necesar pentru riscurile aferente activităților de tranzacționare, fie pe baza unui model standardizat, fie prin propriile modele interne.

SUA a blocat implementarea întregului pachet Basel III, iar în timpul administrației Trump au existat chiar semnale privind o posibilă relaxare a regulilor existente, o schimbare radicală față de tendința post-criză de consolidare a supravegherii financiare.

 

Băncile europene cer de mai mult timp să nu fie supuse unor reguli mai stricte decât cele aplicabile competitorilor americani. „Se pare că acest set de reguli nu va exista în SUA, iar Bruxellesul analizează atent acest lucru”, a declarat Bettina Orlopp, CEO al Commerzbank.

 

Banca Centrală Europeană, care anterior pleda ferm pentru aplicarea integrală a standardelor Basel III, a propus recent un compromis: o amânare cu un an pentru aplicarea modelelor interne de risc, în timp ce regulile standardizate ar urma să fie introduse gradual începând cu 2026, pe parcursul a trei ani.

Mai multe guverne europene, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, cer o „synchronizare globală” a normelor financiare, între UE, SUA și Regatul Unit. Marea Britanie a amânat deja implementarea Basel III pentru 2027, iar SUA nu a anunțat un calendar oficial.

În martie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind momentul optim de implementare a FRTB: începând cu 2026, cu o amânare de un an sau cu ajustări care să o alinieze cu reglementările din SUA și UK. Organizațiile bancare internaționale – precum European Banking Federation și ISDA – susțin amânarea, mai ales pentru a evita aplicarea simultană a vechilor și noilor reguli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Boloș / Foto: gov.ro
PNRR, în impas
PNRR
Banca Naționala a României
Marcel Boloș
Controale masive ale ANAF. Cine este vizat
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Factură energie electrică
Freepik.com
Rabla. Foto: Pexels.com
Bursa de la București

CCR a validat mandatul de preşedinte al lui Nicuşor Dan

Curtea Constituţională a României a validat rezultatul...

Hală industrială
Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
România cere prelungirea PNRR
Banca JPMorgan
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness

Explorarea tehnologiei din spatele jocurilor de cazino live

Cazinourile online au evoluat considerabil de la...

Foto: REUTERS
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook

pixel