Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Mai grav este că tocmai cei de 50 de ani și peste sunt și cei care au nevoie cel mai mult de medicamente pentru a controla bolile specifice vârstei însă nu numai aceștia sunt afectați ci și o largă gamă de oameni cu boli mai mult sau mai puțin grave.
În acest context, DCBusiness a trimis o solicitare la Ministerul Sănătății pentru a afla practic ce se întâmplă, de ce lipsesc medicamentele mai ales că industria farmaceutică este una dintre cele mai bănoase afaceri, ”afacere” fiind și cuvântul cheie în ceea ce privește această lipsă, dincolo de faptul că mai înseamnă și sănătate publică dar și siguranță națională, în condițiile în care lipsesc și o serie de medicamente de bază, uzuale.
Așadar, Ministerul Sănătății a transmis către redacția DCBusiness un răspuns în care arată punctual care sunt cauzele lipsei unor medicamente.
Ministerul precizează că la nivelul structurii de specialitate se realizează verificări punctuale în ceea ce privește un anumit medicament, din punct de vedere al disponibilității acestuia pe piața din România și a existenței stocurilor pe întreg lanțul de distribuție, utilizând Sistemul electronic de raportare (SER) dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru Ministerul Sănătăţii şi Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Mai departe instituția spune că: ”Cu referire la reclamarea lipsei unor medicamente în farmacii, menționăm faptul că pot exista discontinuități în lanțul de aprovizionare pentru unele medicamente, datorate inclusiv contractelor comerciale încheiate între farmacii și distribuitori”.
Ministerul apoi citează legislația în vigoare care stabilește obligațiile celor care fac parte din lanțul de aprovizionare:
”Precizăm că potrivit art. 2 din Ordinul ministrului Sănătății nr. 269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente:
”(4) Distribuitorii angro au obligaţia de a onora orice comandă justificată primită de la beneficiarii (farmaciile) cu care se află în relaţii contractuale, în termenele de livrare prevăzute la art. 1 lit. j).
(5) Beneficiarii (farmaciile) au obligaţia să transmită comanda justificată către distribuitorii angro cu care se află în relaţii contractuale, cel puţin o dată pentru fiecare distribuitor angro, până la onorarea comenzii.
(6) Beneficiarii (farmaciile) au obligaţia de a asigura onorarea comenzii justificate în termenele de livrare prevăzute la art. 1 lit. j). Pentru a dovedi comanda justificată, unităţile care eliberează medicamente către public pot păstra prescripţia medicală la nivelul unităţii maximum 48 de ore, cu acordul scris al pacientului.
(7) Distribuitorii angro au obligaţia să notifice comanda justificată primită către DAPP sau către alţi distribuitori angro cu care se află în relaţii contractuale, de la care au achiziţionat medicamentul aferent comenzii justificate.
(8) În cazul în care nu pot onora comanda justificată primită, distribuitorii angro vor transmite DAPP sau altor distribuitori angro cu care se află în relaţii contractuale comanda justificată primită. DAPP sau, după caz, distribuitorii angro cu care aceştia se află în relaţii contractuale au obligaţia să onoreze comanda justificată primită sau să comunice solicitanţilor faptul că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 lit. h), notificate către ANMDMR.
(9) Beneficiarii (farmaciile) au obligaţia să anunţe ANMDMR, în format electronic, la adresa [email protected] şi, în cazul prescripţiei medicale electronice, casele de asigurări de sănătate de care aparţin, în cazul în care comanda justificată nu este onorată de distribuitorii angro.”
Instituția mai arată că așa cum prevede legea Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) sesizează lunar și prezintă situația discontinuităților în aprovizionarea pieței cu medicamente, anume notificările de întrerupere a aprovizionării distribuitorilor, semnalate de către deținătorii autorizațiilor de punere pe piață.
Cauzele discontinuităților sunt multiple, cele mai frecvente fiind de fabricație, probleme de calitate și comerciale”.
Explicațiile punctuale
”Punctual, cu referire la medicamentul OMERAN, caps. gastrorez. 20mg, denumire comună internațională (DCI) OMEPRAZOLUM, deținătorul autorizației de punere pe piață, Glaxosmithkline Trading Service, a notificat discontinuitate permanentă din ianuarie 2024, din motive comerciale.
Menționăm faptul că pentru același DCI, forma farmaceutică CAPS. GASTROREZ.., concentrație, pentru o serie de medicamente (medicamente echivalente farmaceutic), au fost identificate stocuri la data de 04.03.2024, în Sistemul electronic de raportare a stocurilor de medicamente, atât în farmacii cât și la unitățile de distribuție pentru: OMEPRAZOL ARENA 20 mg, OMEPRAZOL ATB 20 mg, OMEPRAZOL LPH 20 mg, OMEPRAZOL ROMPHARM 20 mg, OMEPRAZOL SLAVIA 20 mg, OMEPRAZOL TERAPIA 20 mg, OMEPRAZOL ZENTIVA 20 mg, OMEZ 20 mg.
În cazul medicamentului PREDUCTAL, nu a fost identificată nicio discontinuitate activă. În SER, la data 04.03.2024 au fost identificate stocuri diferite pentru ambele concentrații disponibile pe piața din România ale medicamentului, cât si pentru echivalentele sale farmaceutice: MODUXIN MR 35 mg, TRIMETAZIDINA LPH 35 mg și respectiv TRIMETAZIDINA LPH 20 mg.
Cu referire la medicamentul KETONAL, denumire comună internațională (DCI) KETOPROFENUM, pentru concentrația 100mg deținătorul autorizației de punere pe piață, LEK PHARMACEUTICALS D.D, a notificat discontinuitate permanentă din septembrie 2023, din motive comerciale. Pe piața din România, DAPP LEK PHARMACEUTICALS D.D comercializează KETONAL DUO 150 mg, CAPS. CU ELIB. PREL. pentru care au fost identificate stocuri în SER în farmacii și unitățile de distribuție. De asemenea, cu aceeași substanță activă, pentru concentrația de 100 mg, cu stocuri pe întreg lanțul de distribuție, menționăm produsul KETOPROXIN 100 mg.
Cu referire la lipsa medicamentului VAXIGRIP TETRA, SUSP. INJ. IN SERINGA PREUMPLUTA vă aducem la cunoștință faptul că deținătorul autorizației de punere pe piață, SANOFI PASTEUR S.A., a notificat discontinuitate temporară din 14.11.2023 pentru VAXIGRIP TETRA, pâna în septembrie 2024, notificare justificată de acesta prin motive comerciale (depășirea vânzărilor estimate din cauza includerii în sistemul de compensare). Totodată, menționăm existența în Catalogul național al prețurilor medicamentelor de uz uman a produsului echivalent farmaceutic, INFLUVAC TETRA, SUSP. INJ. IN SERINGA PREUMPLUTA.
În Sistemul electronic de raportare a stocurilor de medicamente, la data de 04.03.2024, au fost identificate stocuri diferite în farmacii și unități de distribuție pentru INFLUVAC TETRA și pentru VAXIGRIP TETRA, acestea sunt raportate cu dată expirare lot 07.2024.
Pentru medicamentele cu DCI GENTAMICINUM, SOL. INJ. nu este înregistrată nicio discontinuitate activă și au fost identificate stocuri pe întregul lanț de distribuție pentru GENTAMICIN KRKA 40 mg/1 ml, GENTAMICIN KRKA 80 mg/2 ml, GENTAMICINA EIPICO 40 mg/ml.
Cu referire la AUGMENTIN, DCI AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM, deținătorul autorizației de punere pe piață, GLAXOSMITHKLINE (IRELAND) LIMITED, a notificat discontinuitate temporară din motive de fabricație pentru concentrația 500mg/125mg, cu estimare de reluare a comercializării: martie 2024. Echivalentul farmaceutic, AMOXIPLUS 500 mg/125 mg, COMPR. FILM., nu are înregistrată o notificare de discontinuitate, pentru acesta au fost identificate stocuri diferite la unități de distribuție angro a medicamentelor și farmacii.
Pentru concentrația de 875mg/125mg, stocuri pe întregul lanț de distribuție au fost identificate pentru: AUGMENTIN 875 mg/125 mg, AMOKSIKLAV 875 mg/125 mg și ENHANCIN 875 mg/125 mg”.
În concluzie, cauza principală pentru lipsa medicamentelor este una comercială, cu alte cuvinte nu mai rentează pentru producători să le vândă în România, ceea ce este grav dat fiindcă românii ai nevoie de acestea iar soluțiile pentru a remedia această problemă întârzie situația devenind gravă și din ce în ce mai disperată și frustrantă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...